15 jun 2008

'The Whole Truth' about editorial strategies

Que les tendències del màrqueting editorial estan canviant per a aconseguir que cada editorial destaqui els seus llibres entre les cada vegada més nombroses novetats, és una cosa evident si ens fixem en el que va passar el passat Sant Jordi i la tenda VIP d'en Zafón.

A Amèrica, però, han anat més lluny. Coneguts per crear els estands més grans a la fira internacional del Llibre de Frankfurt, els editors americans han ideat encara un altre sistema fins i tot més eficient per a reclamar l'atenció dels possibles compradors. És de sobres coneguda l'estratègia de regalar al lector, abans de publicar el llibre, un capítol en forma de llibret (normalment el primer capítol) de manera que aquesta lectura l'enganxi i el faci comprar el llibre complet quan surti a la venda.

La novetat en el màrqueting editorial està en permetre que l'autor signi exemplars del llibre abans fins i tot que el llibre hagi estat imprès! Fa pocs dies vaig rebre una carta de Reston, Virgínia, als Estats Units. La veritat és que ja me n'havia oblidat completament, perquè no creia que arribaria mai. Però quan la vaig obrir, eren a dins: els adhesius amb el logotip de David Baldacci Enterprises i la signatura de David Baldacci, l'autor de thrillers tan coneguts com Poder Absolut (del qual en Clint Eastwood va fer una pel·lícula), A Qualsevol Preu o The Winner.

A través de la pàgina web es podia sol·licitar l'enviament d'aquests adhesius, pensats per a enganxar a les primeres pàgines del nou llibre. Era la nova estratagema per a publicitar la propera aparició del nou llibre de Baldacci: The Whole Truth. No sé quantes persones li hauran demanat els adhesius, però possiblement puguin arribar a ser milers dels seus milions de lectors. A 97 centaus de segell per a enviar a cadascuna d'aquestes persones, l'estratègia publicitària deu haver-li costat un ull de la cara, però haurà valgut la pena. Segur que quan surti el llibre tothom que ha rebut els adhesius farà com jo: comprar el llibre, mirar la primera pàgina i enganxar-hi un dels adhesius.

1 comentario:

  1. Hola Jordi,

    Interessant això que expliques. Em pregunto quan tardarà a arribar aquí. Adhesius del Zafon, m'arriso a imaginar amb el dibuix d'un drac, per el pròxim llibre?

    També he de dir que l'estràtegia dels primers capítols és quelcom que realment enganxa. Al curs d'edició en vaig llegir un parell i m'estava plantejant de comprar-me els llibres.

    Fins aviat!
    Marta

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...