Que ho digui en Jaume Codina, director de la sèrie Bubbles que TVE2 va emetre ara fa uns anys, és garantia de qualitat. Bussejador des de fa anys, la sèrie li ha permès viatjar per tot el món.
-El mar és una de les últimes fronteres que encara queden per explorar -continua-, i a part de ser una meravella per als científics també és un terreny de joc esplèndid per a la resta dels mortals. Gaudir-ne és més fàcil si saps on anar.
Els llums de l'Auditori de la nova Biblioteca Jaume Fuster de la Plaça Lesseps es tanquen i la gran pantalla de projecció s'il·lumina amb les imatges editades dels vídeos de la sèrie de televisió. La xerrada s'emmarca dins la Mostra de Turisme Juvenil de Barcelona que es durà a terme fins a finals de juliol a les diferents biblioteques de la ciutat de Barcelona. La d'avui porta per títol "Viatges sota l'aigua: les millors immersions del món". Mentre a la pantalla van desfilant fabuloses imatges submarines, en Jaume Codina va explicant què es pot trobar, quan anar, com anar i què fer als destins que ell ha considerat més interessants:
1) Roatán, Islas de la Bahía, Honduras
Pur mar Carib: pocs peixos, molt de corall, molta esponja tubular i de barril, grans ventalls. Poques corrents i si és a l'estiu, poca gent, ja que la temporada alta aquí es considera a Gener i Febrer, per l'arribada massiva de Nord-Americans.
Roatán té l'avantatge que compta entre les seves instal·lacions amb un institut de recerca de dofins, i hi ha la possibilitat de fer immersió amb dofins semi-ensinistrats a mar obert. I entre les altres activitats també hi ha la possibilitat de fer immersió amb tauró gris del Carib, tot i que com que no n'hi ha gaires, s'han d'atreure amb el sempre polèmic feeding.
2) Maldives, Oceà Índic
El millor lloc del món per a veure mantes i tauró balena. Requereix més experiència, perquè hi ha corrents fortes. El millor és fer una ruta en vaixell amb vida a bord, que va visitant els diferents atolons. Tot i que el corall va resultar molt afectat pel bleaching del 1999 provocat pel Niño, actualment ja ha recuperat força el color i torna a ser una destinació molt sol·licitada.
La immersió a Rashdhoo, de matinada, és la millor per a veure taurons martell en grans quantitats. També s'hi poden veure taurons de punta blanca d'escull i tauró gris.
Més al sud de l'atoló Ari, entre gener i març, hi ha altíssimes probabilitats de veure taurons balena. A més, respecte altres llocs del món on es poden veure, com al Pacífic, aquí es fa amb snorkel. Amb una zodiac porten els bussejadors davant la trajectòria de la balena, els deixen anar uns metres per davant la balena i els recuperen un cop ha passat. S'enfilen a la zodiac i tornem-hi, i així fins a cinc o sis cops, permetent veure el peix més gran dels mars d'una manera com no es pot veure en cap altre mar.
3) Raja Empat, Indonèsia
S'ha de fer a bord d'un vaixell. És possiblement el mar amb més biodiversitat del món. Les corrents són moderades. Malauradament no hi ha massa taurons perquè han estat caçats, però abunden molt les altres espècies de peixos, coralls, gorgònies, etc. i sobretot, proliferen increïbles quantitats d'invertebrats, en especial nudibranquis com la ballarina espanyola.
Immersió al Pacífic. Similar a Malpelo (Colòmbia) o les illes Galápagos (Ecuador). S'ha de fer en vaixell. Es tracta d'immersió de dificultat a causa de les corrents molt fortes. Les mesures de seguretat són molt bones, i fins i tot es proporciona als bussejadors una balisa que poden apretar si fossin enduts pel corrent per tal que el vaixell els pugui anar a buscar.
És un dels millors llocs per a veure taurons martell en bandades.
5) Lanzarote, Illes Canàries
Lloc típic i tòpic, però té l'avantatge de ser barat, ser a prop i poder anar-hi amb família. Segons en Jaume Codina el millor lloc és la Playa del Carmen, o la Playa de la Chica, plenes de meros immensos que han perdut la por als bussejadors.
No són més que cinc possibles destinacions, i segur que n'hi ha d'altres que poden valdre més la pena, però com a mínim poden ser un punt de partida per a començar a pensar en unes vacances diferents.
No hay comentarios:
Publicar un comentario