Acabo de llegir El Protocol Sigma, de Robert Ludlum, l'última obra escrita pel gran autor de novel·les d'espies. No desvelaré ara la trama. Només n'hi ha prou en saber que bàsicament tracta de la recerca de criminals nazis. I per això quan va aparèixer aquesta notícia al diari, no vaig poder deixar de fer-hi un cop d'ull.
Aparentment, Milivoj Asner, nascut a Croàcia fa 95 anys, va ser vist per reporters del diari britànic The Sun prenent una beguda en un cafè de Klagenfurt, Alemanya, on se celebrava el partit de l'Eurocopa entre Croàcia i Polònia. Fins ara no hi ha res de sorprenent en veure un ancià acompanyat de la seva dona prenent tranquil·lament un cafè. El que fa que sigui notícia és que Asner va ser cap de policia dels ústaixes (moviment nacionalista feixista que va dirigir Croàcia després de l'ocupació nazi el 1941) i membre de la Gestapo, cosa que el converteix virtualment en nazi. Asner està buscat per la Interpol per crims contra la humanitat i crims de guerra. Va ser ell qui va signar, com a cap de policia de Pozega, les ordres de deportació de Croàcia de centenars de jueus, serbis i gitanos a camps de concentració com el de Jasenovac, on van ser exterminats prop de 700.000 jueus.
El 2005 Croàcia va dictar l'ordre d'extradició d'Asner d'Àustria, on viu l'ex-nazi sota un fals nom. Les autoritats austríaques havien denegat l'extradició del criminal al·legant dificultats de salut, però els reporters del The Sun van seguir-lo durant hores per la petita ciutat de Klagenfurt mentre passejava tranquil·lament amb la seva dona, sense aparentar cap dificultat de mobilitat. Els reporters anglesos van anar més lluny i van entrevistar Asner, qui al principi va negar que fos qui deien però al final va acabar confessant orgullós i sense penedir-se de res, d'haver estat nazi.
La descoberta de l'ex-nazi, número quatre de la llista dels criminals nazis més buscats del món publicada pel centre Simon Wiesenthal de Los Angeles, ha obert noves possibilitats a l'extradició. Àustria ja no pot continuar defensant causes mèdiques per a impedir extradir un home que, tot i haver tingut la nacionalitat autríaca, ja no disposa d'ella. La ministra de justícia austríaca Maria Berger, s'ha vist obligada a dir que reobrirà el cas i que demanarà tornar a fer una revisió mèdica. És el mínim que pot fer.
En quasi totes les societats, es contempla la vellesa com a font d'inspiració, de saviesa, d'honorabilitat... Ser ancià és sinònim de ser savi per a moltes cultures i això unit amb una fragilitat corporal patent, fa que els avis es contemplin com a intocables o se'ls perdonin certes debilitats.
Però no ens hem d'enganyar. No tots els ancians del món estan coberts d'aquesta venerabilitat i aura de saviesa i respectabilitat. Alguns d'aquests ancians van ser nazis i van cometre crims contra la humanitat. I cada any que passa es fan més grans i estan més a prop de la tomba. I cada any que passa s'allunya la possibilitat de poder jutjar-los pels crims que van cometre.
Potser la localització d'Asner ajudarà a prendre consciència del valor de la justícia. Tot dependrà de com reaccioni la societat austríaca, ja de per si majoritàriament de dretes i amb tendències nazis. A veure si són capaçoc d'entendre que per més vells que siguin, hi ha homes que han de ser jutjats.
I que l'edat no és impediment per a la justícia.
Ei Jordi,
ResponderEliminarFa dies al Daily Mail, a UK, publicaven a primera pàgina les fotografies dels nazis més importants que quedaven vius i que no han estat jutjats encara. El titular... "Last chance?"
És ben veritat que d'aquí a molts pocs anys ja no es podrà fer justícia....