8 jun 2008

Kopi Luwak: el cafè més car del món

Llegeixo avui un article al diari sobre les particularitats del Kopi Luwak, considerat el cafè més car del món. Les meves preferències es centren més en el te, però no puc deixar de preguntar-me què és el que fa que aquest cafè sigui tan car i segueixo llegint l’article.

En indonesi kopi significa cafè, i el luwak és una espècie de civeta (Paradoxurus hermaphroditus) que viu al Sud-Est asiàtic i Indonèsia.. El que en realitat fa que aquest cafè sigui tan car no és la falta de producció de la planta, que a Indonèsia i resta del Sud-Est asiàtic creix força bé, sinó l’escassetat de la llavor del cafè tractada. I és que per tal que sigui considerat Kopi Luwak, les llavors del cafè han de passar pel tracte digestiu de l’animal. És a dir, han de ser menjades, processades a l’estómac i a l’intestí i evacuades per l’anus.

Qui va ser la primera persona que se li va acudir agafar aquestes llavors, assecar-les, torrar-les, moldre-les i preparar-ne un beuratge, segurament ningú no ho sap. Però des de fa ja uns quants anys aquest cafè està considerat el rei del cafè. No deixa de ser irònic que es consideri amb aquesta categoria a un cafè que ha sortit literalment del cul d'un animal...

L’elevat preu del Kopi Luwak ve també donat per l’impossibilitat de mantenir en captivitat els luwaks. Són omnívors nocturns que vagaregen per la selva alimentant-se sobretot de fruita com chikus, mangos i rambutans. El fet que siguin petits (de mig metre de llargada de cos i mig metre més de cua) i que pesin poc més de tres quilos, fa que contemplats com a màquines processadores de cafè el seu rendiment no sigui gaire elevat. Si a més tenim en compte que tampoc no s’alimenten únicament a base de cafè, hem d’acabar pensant que l’obtenció de les baies de cafè processades, duta a terme per vilatans que ronden pel bosc cercant cagarades de luwak com aquí buscaríem bolets, és una feina molt costosa.

No és estrany, doncs, que el Kopi Luwak arribi a preus escandalosos. Els preus de mercat es situen entre 120 i 600 dòlars la lliura, i les vendes principalment van a parar al Japó i als Estats Units, que consumeixen gairebé la totalitat dels 450 kg anuals de producció mundial. Una tassa d’aquest cafè, en aquells pocs establiments del món on es serveixi, pot arribar a costar de 30 a 60€. I el pitjor de tot plegat és que un estudi recent dut a terme conjuntament per la Stanford University i el California Institute of Technology, ha desmentit que en realitat tingui un gust tant bo. Es va testar les preferències gustatives de mil individus que van provar quatre tipus de cafè: un fet amb les llavors del cafè digerides amb el que es fa el Kopi Luwak, un altre amb les mateixes llavors però sense haver estat digerides pels animals, un cafè de Colòmbia i un cafè de Kenya. El resultat va ser sorprenent: no hi va haver estadísticament cap preferència per a un determinat tipus de cafè. El Kopi Luwak, no va resultar ser, al capdavall, el cafè amb el gust més bo. O com a mínim no era més bo que els altres tres.

Pot ser que ens trobem davant d’un d’aquells productes placebo? Pot ser que el Kopi Luwak sigui tan car simplement perquè la gent en vol pagar un preu exagerat, i un cop pagat, és clar, l’han de trobar boníssim?

Si és així proposo que als locals on s’està servint actualment Kopi Luwak incloguin una altra possibilitat a la carta de cafès: un tallat de Kopi Luwak amb llet de ratolí. Com que és la llet més cara del món, segur que aquest tallat sí que serà el rei dels tallats!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...