30 jun 2016

MEXICO a SHERPA SONOR del MUSEU ETNOLOGIC

Musica tradicional i prehispànica de Mèxic

Dins del cicle SHERPA SONOR de músiques del món que organitzen el Museu Etnològic de Barcelona i el Museu de Cultures del Món de la ciutat, aquest proper divendres 1 de juliol toca el torn de MÉXICO, i serà a través d'un concert del grup MÉXICO INSÒLIT, que tocarà música tradicional mexicana i prehispànica, demostrant que la riquesa musical d'aquest país té un origen tan remot com les seves cultures ancestrals.
Mèxic Insòlit al Sherpa Sonor
El cicle porta el nom de l'ètnia sherpa especialitzada en conduir les expedicions de muntanya al Nepal per a fer de guies en la descoberta d'un cim o com a portejadors d'un llarg recorregut, i per això la música del cicle permetrà als oients conèixer i descobrir noves cultures. 
Com que a cada expedició necessitem també conèixer l'entorn abans de posar-nos-hi, el cicle compta amb guies que, amb una xerrada inicial, explicaran les seves vivències amb una presentació de la zona geogràfica d’on és representativa la música del concert. Les xerrades aniran a càrrec d’un viatger reconegut que explicarà les seves vivències personals en el seu viatge i jo tinc l'honor de presentar la sessió dedicada a Mèxic, un país que m'entusiasma. 

Els intèrprets seran:

Francesc Tomàs 'Panxito'

Nascut a Mèxic DF el 1961, fill i nét de catalans, inicia els seus estudis de piano i guitarra a la seva ciutat natal. En la seva formació hi conflueixen l’entorn familiar, l’escola clàssica (Orfeó Català de Mèxic), l’autodidàctica popular i diverses immersions en l’estudi del folklore, l’etnomusicologia (UNAM de Mèxic) i la musicologia històrica. El 1982 es trasllada a Catalunya per seguir cursos de guitarra barroca, llaüt i baix xifrat. Alhora, estableix un vincle viu i directe amb els músics de la tradició popular tant mexicana com catalana. A més d’intèrpret de cordòfons tradicionals i històrics, és arranjador i compositor, pedagog i dinamitzador cultural; destaca la seva tasca al capdavant de La Violinada d’Argelaguer (trobada anual d’instruments de corda fregada). També és subratllable la seva faceta de glossador i especialista en gèneres de cançó improvisada. Professional des de 1980, ha trepitjat escenaris i places d’Europa Occidental, Àsia i Amèrica del Nord.

Simao Hernández Carrillo

Nacido en el Distrito Federal, es el miembro más antiguo y actual director del mariachi. Comenzó sus estudios de música mexicana con el maestro Enrique Barona en La Escuela Nacional de Antropología e Historia y recorrió algunos de los festivales de música tradicional más importantes de México. Tocó en los grupos de música tradicional “Son del Pulque”, “Son de allá” y Chéjere hasta que migró a Barcelona. Allí tomó clases de música tradicional mexicana y Latinoamericana con el Maestro Héctor Sánchez Campero y se integró al Mariachi Semblanza con quién participa como miembro activo desde el año 2003.

1.7.16: Concert México Insòlit
Música: Mèxic tradicional, prehispànica
Presentació a càrrec de Jordi Canal-Soler, viatger i escriptor
Intèrprets: Francesc Tomàs i Simao Hernández
Espai: Museu Etnològic de Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 16)

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...