11 feb 2016

Entrevista VIAJE AL BLANCO a DIARI SANT QUIRZE

Al Diari de Sant Quirze del Vallès s'ha publicat l'entrevista que en Robert Sendra m'ha fet sobre l'Expedició al Pol Nord i el llibre VIAJE AL BLANCO, arrel de la presentació que faré avui al Club Excursionista Sant Quirze.

Jordi Canal-Soler: “El Pol Nord és un escenari desolat i perillós, però ple de bellesa”

Robert Sendra / L’escriptor i fotògraf de viatges Jordi Canal-Soler presenta avui al local del Club Excursionista de Sant Quirze les fotografies i el llibre de la seva expedició al Pol Nord, Viaje al Blanco (Editorial UOC, 2014). L’autor ens avança algunes de les seves experiències combatent els 40 graus sota zero i altres aventures que ha viscut al llarg de la seva trajectòria com a periodista d’aventures. Per conèixer la història completa, podeu assistir a la conferència que Jordi Canal realitzarà avui al carrer Capcir, 1-3 local 7, de 20 a 22 hores.

– Com ha estat el procés per convertir el fet de viatjar en la teva forma de vida?

– Des de petit ja vaig començar a viatjar amb la família. Teníem una autocaravana i vam arribar a viatjar per tot Europa. Però ja de gran vaig voler fer el salt cap a destins més llunyans i vaig començar a viatjar en solitari. Amb el temps em vaig adonar que les fotografies i escrits que feia sobre els llocs on havia estat els podia vendre i una cosa va portar a l’altre fins a dedicar-me a recórrer el món per explicar-lo als lectors.

– Quins destins t’han marcat més?

– Sobretot m’han marcat aquells destins que van il·lusionar-me de petit. Abans de viatjar a Alaska m’havia llegit tots els llibres de Jack London i les històries de la Febre de l’Or. Abans d’anar a Islàndia, ja m’havia marcat la lectura de Viatge al centre de la Terra de Jules Verne. I el desert o la selva havien capturat la meva imaginació abans d’anar-hi arrel dels còmics del Tintin.

– Com recomanes que el turista s’apropi a la cultura que està visitant d’una forma que superi la superficialitat?

– Sobretot recomanaria que es deixi de banda qualsevol prejudici previ. Gairebé sempre solen ser enganyosos, i aquella cultura que ens havien dit que era tan esquerpa sol obrir les portes de bat a bat per al visitant inquiet i amb ganes de conèixer-la. També ens hi hem d’apropar amb una humilitat total: de totes les cultures, per més primitives que puguin semblar, segur que tenim unes quantes coses per aprendre’n.

– Quines són les principals dificultats i perills que vas trobar-te en viatjar al Pol Nord?

– Els perills al Pol Nord són múltiples, i és per això que no és una aventura qualsevol o accessible a tothom. Per una banda el fred, que pot arribar a quaranta graus sota zero, i que fàcilment et pot congelar una mà en pocs segons si et descuides de posar un guant. Per una altra banda les esquerdes al gel, ja que estem esquiant constantment sobre un mar glaçat d’un gruix de gel variable i fràgil en molts punts. I per últim la deriva, que mou el gel constantment i et dificulta tant l’orientació com la progressió, fet que fins i tot et pot tirar enrere encara que estiguis avançant endavant, com si volguessis avançar per una cinta transportadora de l’aeroport en sentit contrari.

– Què et va cridar més l’atenció d’aquesta zona inhòspita?

– Abans d’anar-hi jo m’havia imaginat que seria una zona de gel blanc i perfectament pla que tindria poca diferència amb un full de paper. Però un cop allà vaig descobrir un paisatge fascinant creat en diferents condicions de temperatura i humitat que creaven diferents textures de gel i neu i tot d’obstacles, formes i colors conformats per la pressió del gel, la deriva i el vent. Realment és un escenari desolat però ple de bellesa.

– Com t’havies preparat per realitzar aquesta aventura?

– És molt difícil preparar-te per una expedició al Pol Nord. Per una banda em vaig entrenar físicament, anant al gimnàs i corrent, de manera que al final fins i tot vaig poder córrer un parell de maratons. I també em vaig preparar mentalment, per poder superar la sensació de fred i aïllament. Però del que no et pots preparar és del fred intens, fins i tot ni que et tanquis dins un congelador industrial: mai no podràs igualar el fred que sents prop del Pol Nord!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...