21 feb 2016

ATUREU EL VAIXELL!

Aquesta setmana passada es va inaugurar al Museu Marítim de Barcelona l’exposició ATUREU AL VAIXELL! una retrospectiva sobre un episodi poc conegut de la Primera Guerra Mundial: l’afectació del conflicte en la marina mercant dels països aliats.
La Primera Guerra Mundial va veure la invenció d’unes quantes armes i tècniques de guerra, com les trinxeres, els tancs, els avions o els submarins, dels quals la Marina Alemanya en va fer un extens ús no només per a enfonsar vaixells de guerra aliats sinó també per a impedir l’arribada de mercaderies.

Exposició ATUREU EL VAIXELL! al MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

L’exposició segueix cronològicament l’inici del conflicte i n’explica el perquè de la guerra submarina que es va desenvolupar al llarg de la costa: els alemanys van entendre que una manera efectiva de desestabilitzar l’enemic era aturant qualsevol mercaderia que els pogués ser necessària. Mica a mica es va anar establint un control dels vaixells mercants neutrals a càrrec de submarins alemanys. Els inspeccionaven els papers i la mercaderia, i si hi havia sospites que pogués ser un material per a l’enemic (carbó, cotó, ferro, fusta,...), es donava un temps a la tripulació per a abandonar el vaixell i se l’enfonsava amb el canó. Amb el temps, ja no serien tan condescendents i acabarien enfonsant els vaixells sense preguntar amb torpedes. 
L’exposició utilitza fotos, vídeos, llibres, medalles i algunes reproduccions, per a entrar amb el detall d’algunes de les missions més arriscades o més sonades dels submarins alemanys.

Els enfonsaments 

A partir del 17 d’agost del 1915, amb l’enfonsament del vapor Isidoro, i fins el final de la guerra, els submarins i mines alemanyes van enfonsar un total de 85 vaixells mercants espanyols, amb un total d’unes tres-centes víctimes entre la tripulació. Els aliats, per error, van enfonsar l’Eri Berrio.
Hi ha fotografies del submarí U-35, el més famós de la història, enfonsant el vaixell anglès Maplewood. En total, aquest submarí va enfonsar 224 vaixells en 25 missions.  Una de les peces de la col·lecció és el model del submarí alemany U-81, cedit pel Museo Naval de Madrid, i que el kàiser Guillem II d’Alemanya va regalar al rei Alfons XIII d’Espanya en agraïment pel tracte rebut pels ciutadans alemanys refugiats a les colònies d’Àfrica. El submarí va enfonsar fins a trenta vaixells entre el juny de 1916 i el maig de 1917 abans de ser enfonsat al seu torn.
Hi ha alguns records propers, com per exemple una foto del submarí UB-49, construït a Hamburg i que va enfonsar a canonades el mercant Francolí, de Barcelona, a 14 milles del Cap de Palos. La seva tripulació de 14 mariners va ser rescatada per un mercant francès al cap de poc. També hi ha una foto d’un vaixell de passatgers espanyol amb menys sort, el vapor Carlos de Izaguirre, de la Compañía Transatlántica, que va ser enfonsat prop de Ciutat del Cap en impactar amb una mina. No es va poder fer gairebé res per a evitar-ho, i en 5 minuts el vaixell i 134 persones es van enfonsar.
Vapor Carlos de Izaguirre

Les conseqüències de la guerra

La guerra havia fet baixar molt els preus dels nòlits al principi, a causa del risc que corrien els vaixells, però aviat les empreses espanyoles es van adonar que s’hi podien fer molts diners satisfent la demanda de vaixells i de comerç que tenien els països bel·ligerants. Així, van aparèixer multitud de petites empreses, companyies navilieres i drassanes, sobretot al País Basc (especialitzat en vaixells de casc metàl·lic) i a Catalunya (on construïen velers de fusta), que volien donar servei a aquestes necessitats. Després de la guerra, però, la majoria d’aquestes empreses va haver de plegar. Una d’elles, les Drassanes Cardona de la Barceloneta, va arribar a tenir fins a 600 treballadors especialitzant-se en la construcció de pailebots (fins a cinc construint-se a la vegada) i atrevint-se fins i tot amb algun de casc metàl·lic, com el vapor Olesa.
L’exposició és un homenatge de la gent del Museu cap a aquells mariners neutrals que es van veure immersos en un conflicte que, tot i que molts van voler aprofitar per a enriquir-se’n, va acabar causant estralls en la marina mercant espanyola.      
L’exposició ATUREU EL VAIXELL! estarà oberta fins al 29 de maig del 2016


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...