10 jul 2014

Capvespres de Màgia a Món Sant Benet

L’aire es refreda passant sobre el riu Llobregat, arreplega l’aroma de les tomaqueres i arriba carregat de nostàlgia agrícola i frescor estival als porxos on se serveix al sopar. Amb vistes als horts carregats de productes ecològics que omplen els plats d’un àpat a tocar del camp, la màgia del capvespre converteix un dia d’estiu en una experiència sensorial perenne. 


Som a Món SantBenet, i aquesta és una de les activitats que s’inclou dins la visita monogràfica “La Màgia del Capvespre”, que torna aquest any de l’11 de juliol al 13 de setembre per a transportar-nos en un viatge al passat, a principis del segle XX.


Una primera visita als Horts de Món Sant Benet ens permet descobrir un dels aspectes formatius i de conservació del conjunt de Món Sant Benet. Forma part de la Fundació Catalunya la Pedrera i és un centre cultural patrimonial que des del 2007 aplega el monestir medieval de Sant Benet de Bages, la seu de la Fundació Alícia, l’Hotel Món, tres restaurants i les restes de la colònia fabril de les famílies Puig i Carbó.
Als horts de Món Sant Benet s’hi conreen diverses hortalisses i fruites, però a l’estiu el rei indiscutible és el tomàquet, del qual n’hi ha 48 varietats plantades. Són locals i tradicionals, que lluny de la recerca de la màxima productivitat de les varietats de supermercat, busquen captivar-nos amb el gust i la forma. 



Montserrat, esquena verd, cor de bou, Benach, Montgrí, negre crimea, verd d’oristia, súria, albercoc, mura, cirera negra,... són algunes de les varietats que es poden veure a punt de madurar. Alguns d’aquests seran presents als plats de ceràmica que esperen als visitants en unes taules sota el porxo que domina els horts. Es busca recordar aquells sopars a tocar del camp que a pagès, fa anys, solien acompanyar els capvespres d’estiu. Pa amb tomàquet, embotits, truites d’espinacs, empedrat de patata i bacallà i botifarra amb cigrons són el sopar rústic però quantiós i d’uns gustos de la terra que acompanya la visita.



Quan es fa de nit i les ombres s’escampen pel recinte, seguim els fanals del camí fins a l’antic edifici de la fàbrica que va néixer al costat del riu Llobregat. La va fundar el 1855 la família Puig i Elisa Carbó i Ferrer. Amb el temps, el 1907, la família Carbó va acabar comprant també el monestir, que estava en ruïnes, per a convertir-lo en una casa d’estiueig. Potser aquesta compra no tindria més transcendència si no fos que Elisa Carbó va ser la mare de Ramon Casas (1866-1932), i el gran pintor modernista hi va passar molts estius en companyia d’amics com Santiago Rusiñol, Charles Deering i, sobretot, Júlia Peraire, la seva musa, amant i més tard muller.


A través d’uns quants vídeos projectats en teles penjades a la fàbrica, a la Casa de l’Amo i al claustre del monestir, la visita repassa la vida de Món Sant Benet vinculada i explicada per la Júlia Peraire, una noia venedora de loteria i vint-i-dos anys més jove que el pintor. Va ser la musa per excel·lència de Casas i el motiu principal de molts dels seus quadres. Visitem l’interior del monestir (del segle X) i totalment reconstruït visitant algunes estances que han quedat com a l’època en què Ramon Casas i Júlia Peraire hi venien a estiuejar. 


La seva presència sempre era motiu de comentaris i xafarderies, i fins que Casas no s’hi va casar al cap de setze anys de viure junts la gent no va acceptar plenament a la Júlia. Dona rebel i indiferent als comentaris, segurament va sentir un plaer especial quan un quadre de Casas on ella adoptava una de les posicions més sensuals de tota la pictografia modernista va passar a decorar una habitació del Cercle del Liceu després que guanyés un concurs internacional el 1907. 


Des de les parets, entre els quadres de distingits socis del Cercle, poderosos financers, rics empresaris o coneguts intel·lectuals, Júlia Peraire sembla, enfundada en groc i amb mirada seriosa, desafiar tot aquell convencionalisme que la jutjava.
Seguir la vida de Júlia Peraire, entre les pedres centenàries de Món Sant Benet, ens farà descobrir una història passional entre artista i musa i a la vegada ens desvelarà alguns dels secrets del Bages. 
Els capvespres d’estiu, a Món Sant Benet, tenen una màgia especial...



PER A CONÈIXER MÉS:
Web de Món Sant Benet: www.monstbenet.com
Dates: de l'11 de juliol al 13 de setembre 2014 
Preu de l'activitat: 35 euros


Podeu seguir les xarxes socials amb l’etiqueta (hashtag): #MàgiaCapvespre

6 comentarios:

  1. Gràcies per explicar amb tanta sensibilitat la #MàgiaCapvespre

    ResponderEliminar
  2. No sabia de l'existència de Món Sant Benet i molt menys la història de Ramon Casas.
    Ha estat tot un descobriment gràcies a tu; com sempre.
    Abraçades d'estiu.

    ResponderEliminar
  3. Un molt bon resum de la vetllada al Món Sant Benet. M'ha agradat reviure-la a través de les teves paraules i veure com una mateixa experiencia té diferents matisos depenent de la persona que la viu. :-)

    ResponderEliminar
  4. Moltes gràcies Fundació Catalunya-La Pedrera!

    ResponderEliminar
  5. Mercè, ja veus que hi ha moltes coses a prop que valen la pena!

    ResponderEliminar
  6. Sonia, moltes gràcies per les teves paraules!

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...