2 nov 2008

Exposició Àfriques a Barcelona

Fins al proper 9 de Novembre al Museu d'Arqueologia de Catalunya i fins al 30 d'Abril de l'any vinent al Museu Etnològic de Barcelona es podrà veure l'exposició Àfriques. La decisió d'haver-la repartit entre dos museus respòn no a la disponibilitat de l'espai necessari per a dur-les a terme sinó al mateix esperit de la mostra de voler ensenyar al públic la pluralitat de les comunitats i cultures d'un continent que sempre hem vist des d'occident com un de sol però que en canvi és dels que tenen més diversitat cultural i geogràfica del nostre planeta.

Així, el nom mateix de l'exposició, Àfriques, i no Àfrica en singular, ja pretén començar a donar a conèixer aquesta pluralitat. A través de les dues localitzacions de l'exposició es permet al visitant endinsar-se en el coneixement de la història i l'actualitat d'un continent que ens queda a tocar de casa però que sovint ens sembla massa lluny.

L'exposició del Museu Etnològic, subtitulada "Creuar la riba", ens mostra mitjançant vitrines plenes amb objectes de diferents cultures africanes (marroquina, burkina fasso, mauritana, fang de Guinea Equatorial, senegalesa, etc.), com viuen aquests pobles a casa seva, tant pel que fa a la indumentària, l'alimentació i les creences com fins i tot pel que fa al joc i a les distraccions. Un vídeo molt recomanable explica les experiències d'alguns africans vinguts a casa nostra, amb relats irònics del que creien que trobarien i de la realitat amb què van haver d'enfrontar-se un cop van ser aquí.

A la part de l'exposició ubicada al Museu d'Arqueologia, en canvi, es fa més èmfasi en la realitat històrica d'Àfrica i en com veiem nosaltres el continent. Tal com fa intuir el subtítol de l'exposició, "La mirada d'occident", l'exposició repassa la nostra visió d'Àfrica i la nostra relació amb aquesta terra, des de l'expoli de les primeres expedicions, passant per l'esclavisme i el tràfic d'ivori, fins arribar a l'intercanvi cultural, amb la mescla de ritmes musicals que han provingut d'Àfrica i amb tota la cultura que va aportar aquesta al Carib, Brasil i Estats Units.

Àfriques ens mostra el continent africà com el que és: no com el continent únic i homogeni que significa en suahili la paraula afrika, sinó com el caleidoscopi de cultures i tradicions que és en realitat. Un planeta de mons propis i diferenciats però que encara conserva la primigènia natura de l'home, d'on vam sortir tots els qui ara poblem la terra i on encara es mantenen els veritables vincles que ens han permès arribar on som.

Moltes vegades ens oblidem que el que realment és la cultura humana continua sent la que es viu allà, lluny de la tecnologia i consum energètic de la societat moderna actual. Durant milers i milers d'anys l'home va viure en comunitats no gaire diferents de les que encara viuen a Àfrica, on la unitat de temps més llarga és el dia i el pas de les estacions és l'únic que realment importa, on els homes encara conversen al capvespre a la vora del foc, on lluny de tot estrès poden mantenir encara aquell contacte que ens fa humans.

Tal com diu una expressió africana: Moto Ke Moto Ka Bato. L'home és home perquè hi ha els altres homes.

Aprendre de les Àfriques és aprendre sobre els nostres orígens i sobre nosaltres mateixos. No us la perdeu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...