13 jun 2012

APUNTS DE VIATGE: Més enllà del Mont Nimba

A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui pujarem al Mont Nimba, al sud de la Guinée Forestière de GUINEA. Ens hi acompanyes?
El Mont Nimba, amb 1.752 metres d'alçada, és el punt culminant de la serralada del mateix nom que des del 1981 és una Reserva Natural Estricta nomenada per la UNESCO. Es troba situada en la confluència fronterera de Guinea Conakry, Libèria i Costa d'Ivori, i combina els ecosistemes de selva tropical primària amb estatge de vegetació de sabana. És conegut per ser font d'endemismes molt particulars, com el ratpenat nasofoliat (Hipposideros lamottei), l'únic gripau vivípar del món (Nimbaphrynoides occidentalis) o la musaranya del mont Nimba (Crocidura nimbae).
En teoria, en ser reserva estricta està vedat al turisme, però un cop allà, seguint tots els protocols de visita a les autoritats adequades, és relativament senzill poder obtenir un permís per a pujar-hi.
Des del poble de Gbakoré, enmig de la selva de la Guinée Forestière, la província més meridional de Guinea, es pot pujar a la muntanya amb l'acompanyament d'un guia. L'ascensió és senzilla, i permet gaudir dels diferents ambients de la muntanya, des de la selva tropical de les faldes fins al prat alpí herbós del cim. I un cop a dalt, és possible contemplar les vistes més enllà de la frontera de Libèria i Costa d'Ivori. 
Un dels punts àlgids del viatge per aquestes terres pot ser l'avistament de ximpanzès al bosc de Bossou, prop de la falda del Mont Nimba. aquí, hi sobreviuen una vintena de ximpanzès que són estudiats per investigadors de la Universitat de Kyoto, i la presència constant de rastrejadors fa que sigui relativament senzill de poder trobar alguna mona als inextricables boscos selvàtics.
Si tenim encara més ganes de veure animals, podem intentar descobrir les traces dels elefants de bosc al Forêt de Ziama, una reserva natural on encara hi ha uns dos-cents elefants de bosc. Són més difícils de veure, perquè a la mínima que senten la presència humana s'escapen bosc endins, però sí que descobrirem fàcilment el rastre de les petjades al fang de la selva, les formes arrodonides de les seves esquenes en els túnels entre la vegetació o les cagarades al peu del camí.
Guinea és encara un país per a descobrir pel turisme, i sobretot la seva gent és la que marca la diferència per la seva càlida acollida, lluny de la coneixença del turisme de masses. Encara és possible de trobar l'autèntica essència de l'ànima africana en un país marcat per l'aïllament  polític i militar però obert a l'arribada d'aquells viatgers que tinguin ganes de superar els petits entrebancs que comportin visitar aquest magnífic país de l'Àfrica occidental. 

Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM.
Per a més informació: www.greenpassage.org, www.jordicanal.com  

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...