27 jun 2012

APUNTS DE VIATGE: Al país Dogon de MALI

A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a fer un tresc pel penya-segat de Bandiagara, en ple país Dogon de MALI. Ens hi acompanyes? 
Mali, Jordi Canal-Soler
Situada al centre de Mali, la falla de Bandiagara és un fenomen geològic que s’extén al llarg de 150 quilòmetres de llarg i forma un penya-segat que pot arribar a tenir fins a 500 metres d’alçada. El Poble Dogon fa segles que s’hi va refugiar per a resistir a l’Islam, i avui en dia gran part de la població d’entre 400 i 800.000 dogons són encara animistes que ha fet que conservin encara moltes de les seves tradicions, des de la lectura dels cauris o la lectura de dibuixos i petjades a la sorra per a predir el futur, fins a la gran festa del Sigui, una festa que se celebra cada 50 anys, en què tenen molta presència les màscares Dogon, per les quals aquest poble és majoritàriament conegut. És un dels pobles africans més ben estudiats pels francesos des de l’època de Marcel Griaule.  
Mali, Jordi Canal-Soler
El tresc transcorre pujant i baixant del penya-segat segons la ruta preferida. Cal agafar un guia propi que conegui els camins i que sàpiga on fer escala i on hi ha llocs de descans per als turistes (que no és a cada poble). Alguns d’aquests mini hotels no tenen habitacions sinó que es pot dormir al terrat de les cases, sota els estels.
Els pobles Dogon ens sorprendran per la seva estètica i arquitectura, amb graners per a guardar el mill que cultiven (diferenciats per a homes i dones) de teulades còniques de palla.
Quan hi siguem, no ens hem d’oblidar de provar l’amargant nou de cola (que aquí es regala als vells del poble per a assegurar-se ser ben rebuts), la cervesa de mill (servida en carbasses) i el pain de singe (llavors de baobab).
I per a endur-nos un record a casa, res millor que alguna tela tenyida d’Índigo o algun tapís dibuixat amb bogolan.

Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM.
Per a més informació: www.visit-mali.comwww.jordicanal.com, www.ethnikka.org 

2 comentarios:

  1. Vaig gaudir molt de la ruta i l'estada a País Dogón. Prova és que la foto del meu perfil al blog, facebook i Twitter és feta a Indelu.

    Una abraçada!

    ResponderEliminar
  2. Realment és un país sorprenent, oi, Mercè? Per a tornar-hi a veure si ha canviat gaire...
    Bons viatges!

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...