2 dic 2008

Captain Scott's Strong Blend

Tot i que ni Robert Falcon Scott va aconseguir ser el primer home a arribar al Pol Sud ni Ernest Shackleton va acomplir la travessa de l’Antàrtida, els dos homes són recordats com grans herois de l’exploració polar britànica per les gestes que van dur a terme.

El seu llegat inclou també les bases que van construir a la costa antàrtica a principis del segle XX per a abastir aquestes expedicions. Aquestes construccions, la cabana d’Scott a Cape Evans i la de Shackleton a Cape Royds, han quedat com a museus a l’aire lliure, testimonis oblidats d’aquelles gestes.

Després de més de cent anys patint els embats de la pitjor i més severa climatologia del planeta, aquestes cabanes necessiten reparacions immediates per a mantenir la seva integritat. Sinó, corren el risc imminent de col•lapsar, desapareixent per sempre juntament amb tot el seu contingut. S’ha calculat que dins la cabana d’Scott, Discovery Hut, hi ha ja més de 8000 artefactes de l’època, entre ells els ous de pingüí emperador que l’expedició va recollir als voltants i que relata Apsley Cherry-Garrard al seu llibre El pitjor viatge del món. Entre tota la munió de queviures, combustible, roba, materials d’expedició i altres que omplen la cabana d’Scott, també hi ha encara les caixes de fusta que contenien el te Strong Blend que va proveir l’expedició. Ara aquest mateix te ha de servir per a aportar els diners necessaris per a mantenir i restaurar la cabana d’Scott.

Considerada un dels 100 llocs històrics més amenaçats del món, la seva restauració té un cost estimat de 3,2 milions de lliures esterlines (3,8 milions d’euros). La localització remota, el fred intens i la cura especial que s’ha de tenir per a la seva restauració preveuen una durada de cinc anys per als treballs de manteniment, i tot aquest temps i les dificultats de la logística fan que els costos es disparin. La conservació és a cura de la New Zealand Antarctic Heritage Trust, que té la responsabilitat operacional de les cabanes en aquesta àrea de l’Antàrtida.

El març del 2007, després que personatges cèlebres com Edmund Hillary, David Attenborough, Kenneth Brannagh i Ranulph Fiennes reclamessin un compromís més ferm del govern britànic, aquest va contribuir-hi amb 250.000 ₤ per a la reparació i conservació de la cabana, però aquesta xifra no és suficient, i la resta s’ha hagut de recaptar a base d’ajudes de fundacions (com la Getty Foundation americana) o de campanyes de recaptació d’empreses o individuals.

Una de les més importants ha estat la campanya iniciada per TESCO. La companyia de supermercats, ha posat a la venda la mateixa barreja de te que Scott es va endur a l’Antàrtida el 1910. Amb el nom de Captain Scott’s Strong Blend, les caixes de te recorden l’expedició, i per cadascuna d’elles que Tesco vengui, l’empresa donarà 5 penics a la United Kingdom Antarctica Heritage Trust (http://www.ukaht.org/) per a la preservació de Discovery Hut.

A nivell individual, Gavin Booth i Adam Wilton, dos britànics amants de l’aventura van marxar el mes passat de Londres per a intentar arribar al Pol Sud des d’Hercules Inlet, sense ajuda exterior, arrossegant pulques de 120 kg durant més de 1.130 km. Esperen poder arribar-hi a principis de l’any 2009. Per a seguir la seva expedició i col•laborar-hi, visiteu http://www.britishsouthpole.com/. Els beneficis que obtinguin de la publicitat de l’expedició esperen poder contribuir al manteniment de la cabana del seu predecessor.

Encara fan falta un milió de lliures per a poder acabar els treballs de consolidació i reparació, o sigui que la feina per als qui recapten fons serà més dura que per a la parella d’aventurers.
Des de casa, el que podem fer és fer una donació o, si us agrada el te, prendre una bona tassa de l’Strong Blend a la salut d’Scott i la seva cabana antàrtica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...