5 oct 2011

Descobert niu de tortuga babaua al Maresme

Finalment, entre les notícies del dia, una que aporta esperança. Llegeixo que acaben de trobar un niu de tortuga babaua a Malgrat de Mar, al Maresme. La babaua o caretta (Caretta caretta) és una tortuga marina que viu principalment en mars tropicals i subtropicals, encara que es troba sovint al mediterrani, on és víctima ocasional dels hams i xarxes de pescadors i és visitant habitual del CRAM, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins.  
Membres del CRAM ja van documentar el 2006 un niu similar a Premià de Mar, i com en aquella ocasió, s’han fet càrrec de custodiar el de Malgrat de Mar. De moment, ja n’han sortit 45 cries que han arribat al mar (les tortugues Caretta solen pondre entre 80 i 120 ous a cada posta). Els espera tota una vida difícil per endavant, però si creixen i arriben a ser adultes, és d’esperar que vinguin a pondre els seus ous a les mateixes platges que les van veure néixer.   
Al llarg de la seva història, el CRAM ha rescatat, en prop de quinze anys, més de 520 tortugues vives (i 243 de mortes) i n’ha aconseguit alliberar satisfactòriament més de 500. És probable que hagi estat una d’aquestes tortugues alliberades la que hagi fet el niu a Malgrat de Mar. L’èxit de la posta i l’arribada de les cries a l’aigua és especialment notori perquè les cries que surten dels ous ho acostumen a fer a la nit, quan la gran contaminació lumínica de la zona propera a la platja afecta a l’orientació de les tortugues.
Si aquest niu no és només un fet  aïllat sinó l’inici de la recuperació de l’espai natural de les tortugues, tant de bo puguem escoltar als propers anys una notícia similar amb altres espècies icòniques i amenaçades del mediterrani, com per exemple, el vell marí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...