6 oct 2011

Apple es queda orfe


L’iPad, l’iPod, l’iPhone i tota la col·lecció de Macs s’han quedat orfes.
Aquesta matinada moria a Los Ángeles Steve Jobs, el fundador d’Apple. La vida de Jobs representa, més que ningú, l’èxit del self-made man, l’emprenedoria i la superació.
Nascut el 1955 a San Francisco, sense haver acabat cap carrera, amb uns quants companys (entre ells Steve Wozniak), van dissenyar i construir al garatge de la família el primer i trencador Apple I, el 1976, i 8 anys més tard, el 1984, presentaven el primer Macintosh, que revolucionaria el concepte de la informàtica.
Jobs, que havia fundat Apple, va ser acomiadat de la seva pròpia companyia a causa de diferències amb la direcció. El mateix any, fundava NeXT Computer, una empresa de fabricació d’ordinadors avançats que, entre altres, va dissenyar el software que, uns anys més tard, quan Apple compraria la companyia, servirien per a construir l’Apple Store.
A la vegada, el 1986 Jobs va comprar The Graphics Group a Lucasfilm i la va transformar en Pixar, mundialment aclamada a partir de la pel·lícula Toy Story, i que després va ser comprada per Disney, convertint a Jobs en l’accionista privat més important de la companyia, amb un 7% de les accions.
Amb la compra de NeXT, Steve Jobs torna a entrar a Apple per la porta gran i, com a Director General, introdueix nous productes que han convertit a Apple en la marca de prestigi en electrònica de consum actual. L’iPod va revolucionar la música portàtil, i l’iTunes la manera de comprar-la. L’iPhone ha estat el precursor i marcador de tendències en la telefonia mòbil, i l’iPad, tan criticat durant el seu llençament, ha creat tot un nou mercat de handheld computers que abans no existia.
Jobs, adorat com un “iDéu” o un gurú tecnològic pels seus fans, va ser també criticat pels seus detractors per la seva duresa empresarial i la seva egomania. Però no es pot dubtar de l’empremta que la seva obra deixarà en l’imaginari col·lectiu i en el registre històric.
Jobs va morir a causa de complicacions mèdiques d’un càncer de pàncrees anterior i un transplantament de fetge. El món, a la seva mort als 56 anys, no pot deixar d’elogiar-lo amb frases de reconeixement. Barack Obama ha dit que “Va ser prou valent per pensar diferent, prou atrevit com per creure que podia canviar el món i tingué prou talent per aconseguir-ho”.
La revista Fortune Magazine el va anomenar Director General de la dècada, Forbes el va classificar com a la 17a persona més poderosa del món, i ha estat anomenat el Thomas Edison i Henry Ford del seu temps.
Jo prefereixo recordar-lo amb les seves pròpies paraules: El juny del 2005, Steve Jobs va pronunciar una conferència durant la graduació dels alumnes a la Universitat d’Stanford. El discurs és un crit a la motivació personal i a la recerca del que ens fa feliços: Si vius cada dia com si fos l’últim, és molt probable que algun dia tinguis raó. Al final, descriu el que va veure a la contracoberta d’un llibre. Una frase que descriu la seva manera de veure el món:
“Stay hungry, stay foolish - Seguiu afamats. Seguiu esbojarrats” 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...