6 sept 2015

EL MUSEU DE CERÀMICA D'ESPLUGUES

Els arquitectes del modernisme (Gaudí, Jujol, Gallissà, Puig i Cadafalch, Domènech i Mintaner i molts altres) es reconeixen, entre d'altres, per l'ús abundant de la ceràmica en la decoració de les seves obres. La façana o el pati de llums interior de la Casa Batlló n'és un bon exemple. 
La gran part d'aquestes rajoles que decoren els principals edificis modernistes té un únic origen: la fàbrica LA RAJOLETA, de Pujol i Bausis a Esplugues de Llobregat.
Vaig tenir la oportunitat de visitar-la el juliol passat convidat pel Consorci de Turisme del Baix, que l'ha inclòs dins l'itinerari de monuments a visitar en la seva RUTA DEL TRAM.  
Juntament amb la casa CAN TINTURÉ, molt propera, forma part del MUSEU DE CERÀMICA d'Esplugues i un recorregut pels seus espais ens permetrà conèixer l'evolució de la ceràmica catalana des del segle XIV.
LA RAJOLETA és un complex industrial del qual en destaquen dues altes xemeneies i diversos forns enterrats i visitables. Les primeres instal·lacions són de la dècada del 1850, quan dos socis francesos (Màrius Jourdan Bourell i Joan Terrada Cornet) funden una fàbrica de maons. A partir del 1870, comandada per Jaume Pujol i Bausis, comença a prendre importància com a fàbrica de ceràmica decorativa. 
Una sèrie de panells informatius i vitrines amb objectes descriuen les diferents tècniques emprades tant per a l'elaboració com per a la cocció. Es veuen les restes de les basses de decantació, l'estança dels molins, el racó del fang, l'assentament de la màquina de vapor i els antics forns, de fins a quatre tipologies diferents: àrabs, soterrats, d'ampolla i de reflex metàl·lic. 
CAN TINTURÉ complementa la visita amb una mostra de ceràmica (sobretot catalana) d'entre el segls XIV i XIX, provinent de la col·lecció de Salvador Miquel. En destaquen sobretot les ceràmiques de farmàcia, una meravella artística!
Si no teniu pensat res a fer aquest cap de setmana, aquesta és una de les visites imprescindibles per a conèixer el nostre patrimoni industrial i artístic a tocar de Barcelona.
I aneu-hi en Tram, si us plau!












No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...