21 nov 2012

APUNTS DE VIATGE: Illes Frioul a FRANÇA



A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a  passejar per les Illes Frioul davant de Marsella a FRANÇA. Ens hi acompanyes?
L'arxipèlag de les Illes Frioul està compost per 4 illes a uns 4 quilòmetres davant de Marsella, al sud de França. Les dues illes principals, Pomègues i Ratonneau, estan unides per un pont de terra. Actualment formen part d'una reserva natural i tot i que hi ha unes cent persones que hi viuen, són un punt de trobada entre l'home, el mar i la natura. Els seus penya-segats de roca calcària són habitats per colònies de gavines que hi crien. Un camí recorre les cales retallades i porta fins als diferents forts i castells que s'hi van construir des de l'Edat Mitjana fins a la Segona Guerra Mundial per a defensar la ciutat de Marsella. 
Les altres dues illes de l'arxipèlag són més petites: a Tiboulain només hi ha un far, però l'illa d'If és quasi tota ella coberta per l'extensió d'un enorme castell del segle XVI. Alexandre Dumas hi va condemnar a presó al Conde de Montecristo en la seva famosa novel·la i, tot i que la fortalesa sí que va servir de presó, mai no va residir-hi el personatge fictici. Un servei de ferris connecta el Port Vieux de Marsella amb les illes en diferents horaris cada dia. 
Anar-hi és traslladar-se no només a un espai salvatge totalment diferent de la ciutat, sinó també conèixer una mica més un tros d'història curiosa. Com és el cas del rinoceront de Dürer
Es tracta d'un rinoceront indi que va rebre el rei Manuel I de Portugal de les seves possessions índies i que va decidir regalar al Papa Lleó X. El pintor alemany Albert Dürer en va fer una representació segons un relat que va llegir, i aquell retrat ha quedat com un dels retrats animals més evocadors de la història. Durant el transport des de Portugal fins a Itàlia, el vaixell on portaven el rinoceront va fer escala a les illes Frioul. El rei de França Francesc I va tenir tant d'interès que hi va anar per a veure'l. Després de la visita reial, el rinoceront va tornar a pujar al vaixell i aquest va marxar cap a Roma. No hi va arribar viu. El vaixell va enfonsar-se en una tempesta a Liguria. Van recuperar-ne el cos, li van treure la pell i el van omplir de palla. Però quan va arribar finalment a Roma, no va causar la mateixa impressió. 
És normal. Sense moure's, els animals solen perdre la gràcia. 

Per a més informació: www.jordicanal.com


Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM o prement sobre el link d'àudio: INCOOLTURA_MARSELLA_(FRANCE).mp3

2 comentarios:

  1. Ens encanta el teu bloc i ho volíem premiar en forma de reconeixement. Dóna un cop d'ull a "Quaderns de bitàcola" i veuràs una petita sorpresa... :-)
    http://www.quadernsdebitacola.com/2012/11/reconeguts-amb-el-premio-dardos.html

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies, Enric i Cèlia! Venint d'uns viatgers tan experimentats com vosaltres i amb un blog tant bo, és tot un honor aquest premi Liebster!

      Eliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...