18 jul 2012

APUNTS DE VIATGE: Óssos blancs a SVALBARD

A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a fer un passeig per les illes SVALBARD, entre Groenlàndia i el Pol Nord. Ens hi acompanyes?  
Svalbard és el nom de l'arxipèlag que comprèn l'illa d'Spitsbergen i algunes altres. Les illes depenen políticament de Noruega, encara que de les 3000 persones que hi viuen una part molt important són miners russos que excaven les mines de carbó de la qual les illes són riques.   

Les va descobrir el 1596 Willem Barents, capità holandès, que les va anomenar Spitsbergen, que significa “Pics punxeguts”. Els més alts fan més de 1700 metres d’alçada. 
A partir de 1920, el govern de Noruega va reservar el nom d’Spitsberg per a l’illa més gran i va anomenar a l’arxipèlag: Svalbard (costa freda).

És l’únic lloc a Europa amb una senyal de trànsit per a óssos polars: un triangle de perill, amb fons negre i la silueta de l’ós blanc retallada. I és que aquestes són illes d'óssos. Les mares surten a passejar els carros amb els seus bebès abrigats en sacs de dormir i armades amb rifles. Aquí la gent es mou principalment amb moto de neu, i hi ha una de les taxes de moto per  persona més elevades del món.
Hi ha rutes organitzades per a anar a buscar óssos polars en moto de neu. El viatge porta fins a una badia a uns cent quilòmetres de la capital, Longyearbyen, on fàcilment es poden veure els óssos mentre busquen foques per a caçar. 
Hi fa fred. Fàcilment a l'hivern s'arriba als 30 graus sota zero. Però els seus habitants hi estan acostumats. Quan comença a sortir el sol a la primavera, molts dels que freqüenten els bars surten a fora a prendre'l, encara que sigui prenent una cervesa i la temperatura exterior sigui de -18ºC. Amb aquest fred, no n'hi ha prou en mirar per la finestra per a saber quanta roba posar-se. Cal mirar el termòmetre i calcular les capes necessàries!
Però hi ha qui ho ha aprofitat. A les faldes d'una muntanya, exacavada en la roca, hi ha la Svalbard global seed vault, un banc de llavors de tot el món que les emmagatzema per a salvaguardar la diversitat mundial.
No tot és tan mediambiental, però. En alguns restaurants, per unes quantes corones noruegues es pot tastar un plat de carn de ren, de foca o fins i tot de balena. Qui sigui vegetarià, sempre pot anar al restaurant brasileny de la capital, el més septentrional del món. 

Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM.
Per a més informació: www.jordicanal.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...