L'aparició de la balena ve a confirmar el que també ha posat de manifest la ineficàcia de British Petroleum per a tapar la fuita de petroli del Golf de Mèxic: no coneixem prou bé els oceans. L'home ha arribat a la Lluna i ha aconseguit enviar sondes fins més enllà del Sistema Solar, però encara no coneix prou bé tot el món que s'extén sota la capa d'aigua que coneixem com a oceans i que ocupen la majoria de la superfície del nostre planeta blau.
Els mitjans de comunicació americans reien fa uns dies del fet que entre els experts que la Casa Blanca havia cridat per a mirar de resoldre el desastre del Golf de Mèxic, hi figurés també al director de cinema James Cameron. El que no explicaven els diaris era que el director, per tal de poder filmar pel·lícules com Abyss o Titanic, s'havia rodejat d'un grup d'experts en grans profunditats que l'havien assessorat i que el coneixement conjunt d'aquest grup de Hollywood era superior al d'altres institucions científiques. Que la indústria cinematogràfica pugui tenir més coneixement del fons marí que els propis oceanògrafs ens hauria de replantejar seriosament el destí final de la ciència dels mars.
El proper 8 de Juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans, un dia per a conscienciar a la població de la utilitat del coneixement dels mars. No és hora ja que comencem a estudiar-lo seriosament? Iniciatives com l'Ictineu 3 permetran en el futur estudiar i conèixer el fons dels mars per a aprendre de nosaltres mateixos. Qui sap quins misteris amaga encara el fons marí?
Es fa difícil de dir, però tal com vaticinava la sèrie de televisió SEAQUEST: Sota la superfície hi ha el futur.
No hay comentarios:
Publicar un comentario