7 ene 2009

El bicing també a Washington

Barcelona, París, Brussel·les, Viena, Copenhaguen, Estocolm, Saragossa,... i ara Washington. La capital del país amb més cotxes del món ha incorporat també el sistema de bicicletes públiques que triomfa a Europa. Amb el nom d'Smartbike, encara és d'hora per a jutjar un èxit també a Amèrica, però de moment les notícies són força satisfactòries. Avui al diari El Periódico de Catalunya hi ha un interessant article que reprodueixo a continuació. El signa Joan Cañete Bayle:

Quan a l'abril Washington DC va inaugurar el seu servei de bicing --en la promoció del servei es va destacar l'èxit que havia tingut a ciutats com París i Barcelona-- va ser rebut amb un cert escepticisme. Hi va haver gent que va fer apostes sobre quant temps trigarien els aparcaments de les bicicletes a ser vandalitzats o quantes bicis es robarien al dia, i també es va posar en dubte que amb el clima de la ciutat la idea funcionés. La primavera i la tardor són temperades i ideals per pedalejar, però la humitat i la calor a l'estiu i el fred i la neu a l'hivern, en principi, ho desaconsellen.

El mateix ajuntament va llançar el bicing amb certa cautela. No és pas que no hi hagi afició a la bicicleta a Washington (la ciutat compta amb uns circuits extraordinaris entre boscos però, això sí, molt pocs carrils bici urbans), sinó que la idea era (i ho continua sent) inèdita als EUA. D'aquesta manera, el servei va començar amb tan sols 120 bicicletes (10 estacions amb 12 màquines) i una tarifa anual de 40 dòlars (uns 31 euros) per a lloguers de tres hores. Quan els responsables van veure que s'estima que el preu del sistema per bicicleta a Europa puja a 4.500 dòlars (uns 3.500 euros, segons s'ha publicat a la premsa local), el primer que van fer va ser buscar un patrocinador privat que cobrís totes les despeses.

Ho van aconseguir, i poc més de sis mesos després les xifres indiquen que la ciutadania respon: 900 persones inscrites, uns 100 viatges al dia i la idea d'ampliar-lo la primavera que ve. Les principals queixes són per l'horari (per motius de seguretat l'última bicicleta es pot agafar a les deu de la nit) i sorprèn el civisme: només una bicicleta ha estat robada fins ara. I és que el que al principi podia haver estat el principal problema (el trànsit abundant i a vegades fins i tot salvatge) ha acabat sent el principal avantatge.

Fins a tal punt que diverses organitzacions de ciclistes estan promovent a internet l'ús del bicing i també de la bicicleta privada com a millor forma de transport ara, a l'hivern, quan la neu ja ha aparegut a la ciutat. Els dies de grans nevades moure's per Washington és una tortura més gran del que ja ho és en condicions normals, així que la bicicleta, diuen els seus defensors, és la millor opció.

Per això, exigeixen a l'ajuntament que adapti mecànicament les bicicletes del bicing a les condicions atmosfèriques, i publiquen consells per pedalejar sobre la neu: seguir els trams dels llevaneu, relaxar la part superior del cos al pedalejar, beure més sovint per evitar la deshidratació, protegir-se la cara per evitar la congelació, circular tant com es pugui en línia recta i sense fer moviments bruscos del manillar...

El seu somni és que Washington es converteixi en una ciutat de bicicletes, i preveient el caos que serà el dia de la presa de possessió d'Obama recomanen desplaçar-se als actes en dues rodes. L'alcalde els dóna la raó, i al marge d'ampliar el bicing la ciutat té un altre projecte sobre dues rodes: obrir a l'estació central de tren (que també ho és de metro i és al costat del Capitoli) un aparcament de bicicletes on els ciclistes podran deixar-les segures.

© Fotos: www.smartbikedc.com

2 comentarios:

  1. El Bicing també ha arribat a Perpinyà.
    La plana web és exactament igual que la de Barcelona, fins i tot les fotos són les mateixes, passades pel photosjop.
    La bona notícia és que tant la plana web com els tòtems dels carrers estan en francès i català!

    ResponderEliminar
  2. Perdó, m'havia oblidat de posar-hi l'adreça:
    http://www.bip-perpignan.fr/

    Ara sí, a10!

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...