12 jul 2008

Anís del mono: apologia de Darwin

Diu la llegenda que el 1870, Vicenç Bosch de visita a París va comprar una ampolleta de perfum. Fins aquí res d'estrany. Això era normal a l'època. El que va passar després va ser que de nou a Badalona, va copiar l'estil d'aquella ampolleta per a fer-ne una de més gran per a contenir un líquid molt diferent: licor d'anís. Naixia així una l'Anís del Mono, una marca que ha perdurat durant més de 130 anys sense gairebé cap canvi en el seu disseny. Un homenatge a un clàssic i una demostració que un disseny, si està ben fet, dura per sempre.

El que poca gent sap, però, és que el disseny de l'etiqueta és més que un homenatge al sogre de Bosch, que va ser-ne el dissenyador. És també un homenatge a la teoria evolucionista de Charles Darwin. Havent estat escrit el 1859, l'Origen de les Espècies, era encara un tema de debat a l'època, i la família Bosch va prendre partit per la teoria darwiniana incorporant l'efígie del científic a l'etiqueta, això sí, mig camuflada en la figura del mono. Subjecta un pergamí on s'hi pot llegir: "Es el mejor, la ciencia lo dijo, y yo no miento."

De fet, sí que ha resultat ser el millor. Al cap de pocs anys a l'Anís del Mono li va sortir un competidor. L'Anís del Tigre, destil·lat a Arenys de Munt per la família Lladó, tenia a la seva etiqueta una imatge molt clara de competència empresarial: un tigre que es menjava el mono.
En aquest cas, la teoria de Darwin no es va complir: el qui ha acabat guanyant en la lluita per la vida, ha estat el mono i no el tigre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...