8 oct 2018

CINELAB TURISME. MIRADES DES DE L'ANTROPOLOGIA

Turisme i antropologia estan molt lligats, especialment quan és en terres exòtiques i la voluntat del viatge és descobrir noves cultures. Però com afecta el turisme a aquestes cultures?
Això és el que les jornades de CINELAB TURISME: Mirades des de l'Antropologia vol examinar. Mitjançant 7 sessions amb col·loquis entorn de documentals, s'explorarà com el turisme afecta les cultures visitades.

En el marc de la 8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, en cada sessió es projectarà un documental que mostri una part dels efectes del turisme, des dels viatges ètnics als religiosos, des del turisme massiu al viatge solitari i remot, o des de la visita de llocs singulars a cases particulars.
Abans del documental hi haurà una petita introducció a càrrec d'un especialista en la matèria i que farà pensar i reflexionar al públic per a que situï la pel·lícula en un context. 


Títol: CINELAB TURISME: Mirades des de l'Antropologia
Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món, c/Montcada 12, Barcelona
Hora: de 18:30 a 20:30h

Organitzen l'Institut Català d'Antropologia i VilaMon.

Les set sessions són:

24/10 - Turismes contemporanis: representacions, encontres i conflictes
A càrrec de Fabiola Mancinelli, antropòloga, directora del CINELAB
FRAMING THE OTHER ILJA KOK, WILLEM TIMMERS | 25 MIN. | 2011 | VOS
Framing the Other retrata la complexa relació entre el turisme i les comunitats indígenes en revelar els pensaments íntims i intrigants d’una dona Mursi del sud d’Etiòpia i els d’una turista holandesa, mentre es preparen per a trobar-se. Aquesta pel·lícula, humorística i esgarrifosa alhora, mostra l’impacte destructiu que té el turisme a les comunitats tradicionals.
31/10 Turisme: viatge sagrat COMMON ROADS: PILGRIMAGE & BACKPACKING IN THE 21ST CENTURY Tommi Mendel | 95 MIN. | 2013 | VOSE 
Presenta: Elizabet Pertegas, antropòloga
L’etiqueta de “peregrí” s’associa gairebé sempre amb els feligresos que viatgen per motius religiosos, mentre que els joves viatgers de motxilla es perceben com a aventurers hedonistes. Per qüestionar aquests estereotips, l’antropòleg i director Tommi Mendel segueix a una jove dona recorrent el camí de Sant Jaume a través de França i Espanya i una altra al llarg d’una ruta motxillera a Tailàndia, Cambodja i Laos. Documentant les seves experiències i trobades al llarg de tres anys, aquesta pel·lícula revela aspectes paral·lels intrigants entre dues formes a primera vista molt diferents de viatjar.
07/11 - L’efecte Lonely Planet 
GRINGO TRAILS Pegi Vails | 80 min. | 2013 | VOSE 
Presenta: Jordi Canal-Soler, escriptor i fotògraf de viatges
Estan els turistes destruint el món o l’estan salvant? Quin és exactament l’impacte que tenen viatges a punts remots del planeta? Aquest documental intenta contestar aquestes preguntes urgents sobre una de les indústries més poderoses del planeta: el turisme. Amb imatges espectaculars de Bolívia, Tailàndia, Mali i Bhutan, la pel·lícula ens mostra els molt “caminos gringos”, rutes de viatgers per Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia. La pel·lícula explora la complexa relació que existeix entre cultures que es troben les unes amb les altres, però que són interdependents. La pel·lícula Gringo Trails mostra els impactes no intencionats del turisme sobre l’economia i el medi ambient, utilitzant contes de viatgers i d’habitants locals sobre un període de 30 anys.
21/11 - Turisme i ciutats: una difícil convivència?
WELCOME, GOODBYE Nana Rebhan | 93 min. | 2014 | VOSE 
Presenta: Sergi Yanes, antropòleg
Welcome, Goodbye és una pel·lícula documental independent sobre el turisme a Berlín, un tema candent en aquest moment. El senat vol despertar desesperadament el turisme per reforçar l’olla de diners de la ciutat. Els crítics temen la pèrdua dels espais lliures de targetes telefòniques de Berlín i culpen a la indústria turística per una gentrificació desenfrenada. Welcome, Goodbye parla amb gent de tots els punts del debat, per descobrir les contradiccions i descobrir què passa amb el turisme a Berlín.
28/11 - Sol, sorra i sexe
COWBOYS IN PARADISE Amit Virmani | 82 MIN. | 2009 | VOS 
Presenta: Fabiola Mancinelli, antropòloga, directora del CINELAB
Cada any, milers de dones viatgen a Bali per buscar el paradís. I moltes el troben en els braços dels vaquers Kuta, els ambaixadors de la pell torrada que han convertit l’illa en una de les destinacions principals pel turisme sexual.
05/12 - El turisme de la realitat
NOSOTROS, LOS DE ALLÁ Charlotta Copcutt, Anna Weitz, Anna Klara Åhrén | 46 min. | 2005 | VOSE 
Presenta: Fabiola Mancinelli, antropòloga, directora del CINELAB
Destinació Potosí (Bolívia). A les mines de plata d’una de les regions més pobres d’Amèrica Llatina, les condicions de treball del temps colonial constitueixen la principal atracció turística del territori. El documental segueix un grup de turistes que amb les seves guies Lonely Planet vénen a contemplar a persones treballadores en les seves vides quotidianes. Nosotros, los de allá és un documental que explora diferents aspectes del turisme i igualment presenta els principis d’una societat globalitzada: uns viatgen, els altres treballen.
12/12 - El turisme de la mort 
AUSTERLITZ Sergei Loznitsa | 94 min. | 2016 | VO 
Presenta: Elsa Soro, semiòloga
Hi ha llocs a Europa que romanen com a records dolorosos del passat. El títol de la pel·lícula fa referència a la novel·la homònima de W. G. Sebald, dedicada a la memòria de l’Holocaust. Rodada en els antics camps de concentració nazis, Austerlitz és una observació de les hordes de turistes que cada any visiten aquests llocs commemoratius. Per què van allí? Què estan buscant?  





No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...