10 feb. 2015

Poblat ibèric de Sant Sebastià

Des del segle VI a.C. al segle I d.C., un grup d’íbers Indigets van triar un dels llocs més bells de la Costa Brava, la muntanya de Sant Sebastià a Palafrugell, per a viure-hi i construir-hi un poblat. Des d’aleshores, el pas dels grecs i romans i del temps va anar fent que abandonessin el cim de la muntanya a la que s’havien acostumat en favor de la plana i la costa propera. Així van néixer Llafranc i Palafrugell, els pobles més propers.
Amb el temps, allà a prop hi construirien una torre de guaita per a vigilar la presència de pirates berberiscos al segle XV, una ermita i fins i tot, el 1857, un far per a advertir als vaixells de la proximitat de la costa. Actualment conformen el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.
No seria fins a finals dels 1950s que Joan Badia i Homs i diversos companys no descobririen les restes del poblat. En van delimitar l’extensió i en van fer els primers estudis, però les primeres excavacions del poblat serien entre 1984 i 1987. Des d’aleshores s’hi excava amb regularitat.
Algunes de les estructures estan protegides amb pedra volcànica o tornades a enterrar per a evitar-ne la degradació, però una sèrie de cartells informatius i les delimitacions del terreny permeten fer-se una molt bona idea de com era el poblat.
Hi podem veure unes quantes cases de dues habitacions i plantes separades, de les quals han quedat els fonaments de pedra sobre els que s’erigien les parets de tovots i els sostres de canyes. També hi ha les restes d’un forn de fundició de metall i un total de 29 sitges excavades al terra, algunes de quatre o cinc metres de profunditat, on podien emmagatzemar el gra per a l’hivern.
Moltes vegades en un jaciment arqueològic es fa complicat entendre com era la vida d’aquells homes i dones que van viure-hi fa tant de temps, però al Poblat Ibèric de Sant Sebastià de la Guarda els cartells i l’estat de les restes ajuden a fer-ho més senzill. Veient les vistes del mar des del penya-segat i de la plana cap a Palafrugell, és possible fins i tot que els comencem a envejar...  

Aquest poblat no forma part de la Ruta dels Íbers del Museu d’Arqueologia de Catalunya, però se’n pot conèixer més al Museudel Suro de Palafrugell
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...