3 may 2015

Els Jardins de Cap Roig

Ara que ja som a la primavera i les flors comencen a sortir, és el moment ideal per a conèixer un dels jardins botànics més bonics de Catalunya, els Jardins de Cap Roig. Situats davant de Cap Roig, entre Palafrugell i Mont-Ras, no només ofereixen al visitant la possibilitat de contemplar la bellesa de la costa retallada de la Costa Brava i admirar la riquesa i diversitat de les més de 500 espècies que s’hi presenten, sinó que a més permeten passejar-se entre una dotzena d’escultures.
I tot això gràcies a la donació d’un matrimoni russo-britànic que el va llegar a Catalunya.
Nicolai Woevodsky i la seva esposa Dorothy Webster, l’un militar tsarista i l’altra aristòcrata britànica d’origen irlandès. Vivien a Londres quan el primer marit de Webster es va veure immers en un escàndol anterior al casament amb Almina, la millor amiga de Dorothy i vídua de Lord Carnarvon, el descobridor de la tomba de Tutankhamon.
Per tal de sortir del clima fred de Londres, la parella va recórrer el mediterrani buscant un lloc tranquil on establir-se i ho van acabar fent a Cap Roig, davant les illes Formigues. Aquí hi van construir el 1927 no només el que seria la seva residència, el famós castell (construït amb pedra extreta d’una pedrera local) sinó que dedicarien gran part del seu temps i la seva fortuna a crear un dels millors Jardins Botànics de la mediterrània.
A la mort del matrimoni, els terrenys i edificacions van ser comprats per Caixa Girona i en quedar absorbida per La Caixa ara formen part de l’Obra Social d’aquesta.
Diversos passejos i terrasses mostren flora mediterrània, tropical i subtropical, la major part plantada per la pròpia Dorothy Webster i la seva esquadra de vuit jardiners. En total set hectàrees que van des de la costa fins la muntanya.  
S’entra al Jardí pel poblat, un conjunt d’edificis en els que vivien els treballadors i les seves famílies i que recorda un poble mediterrani. Pel camí del castell, ple de buganvíl·lies i gessamins, s’arriba al Castell, de pedra vermella per l’òxid de ferro i una preciosa Glicinia que en recobreix una de les parets. Una sèrie de camins baixen cap a diverses terrasses (de les Monges i Bassin) i jardins (dels Enamorats, de primavera, del Coronel, del Caporal) i s’aproximen a la costa retallada, on des d’un mirador es contempla la vista de les Illes Formigues i la cala Massoni, amb el seu embarcador, conegut pel sobrenom de “la banyera de la russa”, on Dorothy se solia banyar.
De retorn cap al castell es passa pel Jardí dels Cactus, el Passeig dels Geranis i el Mirador de la Lady, amb vistes a Palafrugell.
No és estrany que la diversitat de flors, les escultures repartides per la finca i les vistes dels passejos en facin un dels Jardins Botànics més singulars i bonics de la mediterrània. I per si fos poc, els jardins i castell són l’escenari des del 2001, per al famós CapRoig Festival de música a l’estiu. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...