3 ene 2012

Altre cop, el Dakar

Com cada any per aquestes dates, el Dakar ja ha començat i podem veure el resum de l’etapa al telenotícies i en programes de televisió especialitzats. I per a seguir mantenint la tradició, incongruentment, aquest ral·li de competició encara continua anomenant-se Dakar tot i que des del 2008 no finalitza a la capital senegalesa. Ni tan sols el ral·li africà per antonomàsia continua recorrent el continent africà i en l'edició d'aquest any 2012 circularà per Argentina, Xile i Perú.
En cert sentit, s’ha perdut gran part del sentit de l’aventura del primer dels París-Dakar, aquell ideat per Thierry Sabine el 1977 per a utilitzar el desert, on s’havia perdut un temps abans durant una competició, com a fons d’escenari per a demostrar les habilitats dels pilots i de les màquines. La mort de Sabine en un accident d’helicòpter a Mali el 1986 probablement va fer distanciar més el Dakar del que havia estat la seva idea original. Sense ell, el traçat va començar a canviar lleugerament. El 1992, per exemple, ja no va acabar a Dakar, sinó que el ral·li va consistir en una cursa que travessava Àfrica del Nord al Sud fins a Ciutat del Cap. I en anys posteriors, en algun cas ni sortia de Paris. El 2005 el ral·.li va iniciar-se a Barcelona, un tribut sens dubte a la multitud de participants (i guanyadors) que Catalunya ha aportat al Dakar.
El Dakar és actualment un fenòmen mediàtic que es mostra a més de 190 països del món i que mou milions d’euros. Aquesta popularitat és la que van aprofitar els terroristes islàmics per a amenaçar el ral·li el 2008, l’únic any en què s’ha hagut de cancel·lar. Ni els incidents (com la desaparició de Mark Thatcher, el fill de la Primera Ministra britànica el 1982) o els accidents (com la mort de Sabine o la d’altres pilots o vilatans) o el canvi de continent han reduït la participació al Dakar, i encara avui en dia segueix tan potent com al principi.
Això sí, l’essència d’aventura potser sí que ha estat en part abandonada per una essència més comercial i la famosa música de Jean-Michel Jarre (Révolutions) ja fa molt que no se sent com a sintonia del Dakar...  

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...