3 feb 2009

Mor el pare dels Playmobil

Per a tots aquells que de petits hem jugat amb els Playmobil i ens hem divertit imaginant móns fantàstics amb les figuretes de plàstic, el passat dia 30 de gener va ser un dia trist. Va morir, als 79 anys, Hans Beck, el “pare dels Playmobil”. Quan a la dècada dels 1970 l’empresa de joguines geobra Brandstätter GmbH & Co KG d’Alemanya va haver de fer front a la crisi petrolera, va encarregar al seu aleshores Cap de Desenvolupament, Hans Beck, la invenció de joguines de dimensions més reduïdes per a limitar el consum de plàstic. La idea inicial era treure una sèrie de vehicles petits, que anirien acompanyats d’unes petites figuretes. Al cap de tres anys, Beck va crear unes figures de 7,5 cm d’alçada que revolucionarien el mercat de joguines mundial.

Quan el 1974 es van presentar les primeres figures al Saló Internacional de la Joguina a Nürnberg, van ser un èxit immediat. La concepció senzilla de la joguina, la simplicitat de les faccions, la robustesa del material, la multiplicitat de possibles accessoris i la varietat de colors van fer que fins i tot disposant només de tres sèries inicials (cavallers medievals, construcció i far-west), les joguines de Playmobil comencessin a vendre’s bé, sobretot després que un client holandès hi veiés potencial i en fes un encàrrec per a tota la producció d'un any.

L’inventor Hans Beck va néixer el 1929 a Turíngia, i a partir del 1958 va entrar a treballar a Geobra, empresa que ja no abandonaria fins a jubilar-se el 1998. Al llarg dels anys, Beck inclouria noves figures (femenines el 1976, nens al 1981) i noves sèries (com la dels pirates el 1978), sempre intentant mantenir la filosofia de crear joguines educatives i no violentes. No són joguines que imposen una manera especial de jugar, no fixen un únic patró de joc en els infants, sinó que els estimulen la imaginació. Segons Beck, aquestes eren les raons de la gran acceptació de Playmobil.

L’èxit de Playmobil ha permès al Grup Brandstätter ser una de les empreses de joguines més importants d’Europa. Amb gairebé 3.000 empleats, el 2007 va arribar a facturar 402 milions d’euros, i disposa de plantes de producció a Alemanya, Malta, Espanya i República Txeca. Només a la fàbrica d’alemanya, s'injecten més de sis milions de peces en 330 màquines d’injectar, en una de les plantes més grans d’Europa. Cada dia, surten de la fàbrica més de 65.000 caixes de Playmobil. I s’espera que quan es pugui entrar al mercat asiàtic (un mercat que de moment encara no és gaire permeable a les figuretes que tenen uns ulls massa occidentals), les xifres augmentaran.

Allò que va començar sent una figureta complementària per a un cotxet de plàstic ha acabat sent un imperi de joguines que Santa Claus segur que envejaria. Poc es podia imaginar Hans Beck que d’aquells esbossos inicials que va fer el 1971 en sortirien unes figuretes que conquistarien el món.

1 comentario:

  1. Curiós el detonant de tot plegat. fer joguines més petites per estalviar en plàstic arran de la crisi del petroli.
    El món gira però trenta anys després ens trobem de nou amb una crisi, recessió ja n'hauríem, que tornarà a premiar aquells que s'escarrassin a oferir al mercat noves idees per a fer nous negocis davant l'escenari que ara s'ens està obrint.
    Del no res, tot un imperi. El món és i serà dels emprenedors! :)

    Per altra banda: Descansi en pau. :(

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...