5 oct 2008

L'Himàlaia es fon




















Durant la dècada del 1950, diverses expedicions austríaques i suïsses van fotografiar i cartografiar la regió de l'Everest. Ara, més de 50 anys més tard, aquelles fotografies han tornat a ser preses pel fotògraf Alton Byers i són el testimoni ineludible i inconfusible del canvi climàtic i de l'escalfament global del planeta.

Representades en 18 grans plafons de quatre metres d'amplada, distribuïts per la plaça que hi ha al costat del Centre de Convencions Internacional del Fòrum de Barcelona, l'exposició Himàlaia - Paisatges Canviants mostra la decadència de les glaceres de la serralada amb fotografies de gran format, i dóna a conèixer també la problemàtica que han d'afrontar els seus habitants. Les temperatures més càlides fonen les glaceres, que augmenten el cabal dels rius que surten de l'Himàlaia, que porten aigua a una població de muntanya d'uns 200 milions d'habitants i més avall, on els rius s'eixample, arriben a irrigar una superfície habitada per més de 1.300 milions de persones. En total, prop de 1.500 milions de persones (una cinquena part de la població mundial) depenen de l'aigua dels rius de l'Himàlaia.

El canvi climàtic, amb estacions seques més seques i estacions humides més humides, cada cop més impredictibles, està causant problemes als habitants de la serralada, sobretot en l'agricultura i l'assegurament de les collites de les quals depenen per a poder superar els durs hiverns.

L'exposició està organitzada pel BBVA i l'ICIMOD (International Centre for Integrated Mountain Development), una agrupació dels governs de 8 països de l'Himàlaia i Hindu Kush (Afganistan, Bangladesh, Bhutan, Xina, India, Birmània, Nepal i Pakistan). En una gran tenda en forma d'iglú i amb sostre fet de bosses de plàstic reciclades, es mostren els projectes de l'agrupació i el seguiment de la climatologia de la regió per a millorar les condicions dels seus habitants.

Ni que sigui per a prendre consciència de la realitat del canvi climàtic, val la pena fer-hi una visita. Hi serà del 5 al 12 d'octubre, com a acte paral·lel de l'IUCN World Conservation Congress.

I una cosa, si us plau, deixeu el cotxe a casa i aneu-hi amb transport públic. Ja tenim prou CO2 a l'atmosfera. I sinó, ja ho comprovareu.

L'exposició, al capdavall, és per a conscienciar el públic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...