Ara tot just que les poblacions de taurons de tots els mars entren en perill d’extinció (fa poc llegia en un article que en 50 anys la població de tauró martell al mediterrani ha disminuït en un 90%), ara que la caça indiscriminada és més gran que mai, comencen a aparèixer investigacions que destaquen els taurons com a espècies singulars. Tothom sap que el seu disseny no ha canviat gaire des que fa 400 milions d’anys que poblen tots els oceans del planeta, i són, per tant, unes de les màquines més perfeccionades de la natura. Menys conegut, però, és el fet que des de fa uns anys també són estudi per a la cura del càncer, ja que s’ha descobert que tenen una certa resistència contra aquesta malaltia.
En la línea d’investigacions avançades sobre el coneixement dels taurons, recentment s’ha confirmat el segon cas d’un naixement partenogenètic de tauró. Gràcies als estudis d’ADN de la cria i la mare, científics del Virginia Aquarium & Marine Science Center dels EUA han descobert que la cria de tauró atlàntic de puntes negres no contenia material genètic de cap mascle. És a dir, la cria va néixer d’una mare verge. El primer cas va ser el d’una cria de tauró martell en un zoo d’Omaha, Nebraska.
Aquests naixements, molt rars, possiblement són deguts al confinament en aquaris zoològics de reduïdes dimensions, i en la dificultat que aquestes mares es puguin aparellar. Així, semblaria probable que aquesta possibilitat no es donés a la natura, on les mateixes espècies que aquí han parit una sola cria en poden arribar a parir dotze d’un sol cop en condicions normals.
Aquests naixements asexuals no servirien per a poder recuperar-se del davallament de la població natural, i s’han de veure més com a una curiositat més de l’increïble natura dels taurons. De fet, en faltar-li diversitat genètica, aquestes cries són més susceptibles a desordres o malalties congènites.
Aquests estudis permetran entendre millor què és el que ha permès a aquestes espècies sobreviure durant tant de temps al nostre planeta, i sobretot, entendre millor com els podem arribar a salvar.
No hay comentarios:
Publicar un comentario