5 sept 2008

El Renaixement a Prato

Fins al 28 de setembre es podrà veure al Caixafòrum de Barcelona l’Exposició “Entre el Sagrat i el Profà, El Renaixement a Prato”. S’hi mostren 59 obres d’entre el segle XIV i XIX provinents del Museo Civico di Prato, a la Toscana italiana, que ha decidit donar a conèixer les seves obres fora de les seves instal•lacions mentre aquestes últimes s’estan renovant.

La importància de la ciutat de Prato com a centre mercader i mecènic des del Renaixement fa que es pugui gaudir d’una selecció d’obres de grans autors de diferents èpoques, començant per la predel•la de les Històries del Cíngol Sagrat, de Bernardo Daddi, del segle XIV. S’hi mostra l’arribada a la ciutat de Prato del cíngol de la Verge Maria, una de les relíquies més preuades de l’Edat Mitjana, que es guarda a la catedral de la ciutat i que només es mostra al públic cinc cops l’any, des d’un púlpit de marbre esculpit per Donatello.

La mostra és una exhibició de la potència del mecenatge de l’època, impulsat per grans mercaders enriquits, el principal dels quals va ser Francesco di Marco Datini i posteriorment va destacar la família Mèdici. Classificades pel segle a què pertanyen, cada secció mostra obres mestres del millors artistes que se seucceïren als tallers de Prato. Del Quattrocento destaquen Lorenzo Monaco, Francesco Botticini i el duo Fra Filippo Lippi i Fra Diamante, dels quals es presenta l’obra Nativitat entre Sant Jordi i Sant Vicent Ferrer, que il•lustra aquesta entrada del blog. Del Cinquecento s’ha de mencionar especialment Ludovico Buti, Maso de San Friano i Santi di Tito.

Del realisme del Seicento destaca especialment el Noli me tangere de Giovanni Battista Caracciolo. De les al•legories del Settecento he de destacar l’obra de Francesco Conti Santa Caterina d’Alexandria.

L’exposició acaba amb algunes obres de l’Ottocento, que retornen a les obres del passat per a fer-ne la seva pròpia versió i tancar així el cercle d’un art que va començar quatre-cents anys abans i durant el qual Prato va ser reconeguda com un dels centres culturals del moment.

Una exposició per a no perdre’s, i per a agafar ganes d’anar al Museo Civico quan l’obrin de nou.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...