24 sept 2008

Bizi

Acabo de tornar d'una visita llampec a Saragossa, on he anat a veure la fira Expo Power 2008 d'energies alternatives. S'ha parlat molt de Saragossa durant aquest any 2008, l'any de l'Expo i de la conscienciació ecològica, i la sisena edició de la Fira Internacional de l'Energia Eficient i Sostenible (àlies Power Expo) és una mostra més de la intenció de la capital aragonesa d'erigir-se com a ciutat model de l'eficiència energètica...
Segur que és amb aquest esperit de voler trobar solucions a  l'estalvi energètic que Saragossa ha introduït de fa poc un sistema de bicicletes públiques clavat al de Barcelona. 
En sortir de l'estació de l'AVE, m'he trobat de cop i volta amb un post de bicicletes idèntiques en tots sentits a les que circulen per Barcelona. La similitud era tanta que durant uns moments he arribat a pensar que a la meitat del camí el tren havia fet mitja volta i havia acabat sortint de nou al punt de sortida. No ha estat fins que les he mirat de més a prop que no he començat a notar alguna diferència. La primera i més evident és que enlloc d'anomenar-se Bicing, el servei de bicis aquí a Zaragoza es diu Bizi. No crec que hagin hagut de pensar gaire els qui van inventar-se aquest nom... La següent diferència més òbvia és que la coberta protectora de la roda del darrera porta publicitat (en aquest cas de l'aragonesa aigua de Veri, molt adient a la ciutat de l'Expo de l'Aigua).
Les altres diferències no es veuen a simple vista i les consulto al web. Acabat d'implantar fa pocs mesos, el sistema preveu donar servei d'aquí dos anys amb unes mil bicicletes. De moment ja disposen de 21 estacions, i durant les properes setmanes n'instal·laran 5 més. En comparació, Barcelona ja disposa de més de 100 estacions.
Em pregunto si encara hi ha més diferències. Em pregunto si al contrari del que passa amb el Bicing barceloní, el Bizi saragossà no tindrà problemes de bicicletes sense frens, amb rodes desinflades o manillars balders; em pregunto si el programa informàtic també es penjarà cada dos per tres; em pregunto si quan vulguin tornar una bicicleta, els pobres usuaris saragossans també hauran d'anar a deixar-la a quatre quilòmetres de la parada on volien parar originalment perquè totes les altres estacions estan plenes; em pregunto si el servei a l'usuari del Bizi tindrà tan poc respecte als seus abonats com el Bicing té als ciclistes barcelonins,... Espero que realment el Bizi sigui molt diferent del Bicing en aquests aspectes.
Per si de cas, però, vaig a la fira amb autobús. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...