Sempre he pensat que les millors
ressenyes o crítiques literàries, o almenys les que solen tenir més
credibilitat pel fet de ser totalment subjectives i sense segones intencions,
són les dels propis lectors. I si aquests lectors són a la vegada també escriptors
i coneixen les dificultats per a escriure un llibre, la valoració que facin
d’un llibre em dóna molta més confiança que la que pugui fer algun crític
d’algun mitjà públic que pot veure’s influït per alguna moda passatgera o
pressions editorials.
Per això m’ha agradat
especialment la ressenya literària que m’acaben de fer del llibre TERRES DEL NORD (Nova Casa Editorial,
2015), perquè l’autora de la ressenya, MarilóSanz Mora, és no només una excel·lent lectora interessada en multitud de
temàtiques, sinó també autora consagrada amb llibres com En primera persona (Editorial El Toll, 2014) i EntreDos Mons (Nova Casa Editorial, 2015). A més, és una experta viatgera que ha
visitat mig món i que, per tant, comparteix la visió i il·lusió del viatger per
a conèixer nous paisatges i cultures.
Aquí us deixo amb algunes de les
seves frases de la ressenya:
- Jordi Canal-Soler m’ha despertat ganes de viure el que ell ha viscut i que tan bé conta en esta guia-manual-llibre d’història-experiències-anèdotes... I és que, Jordi és un gran viatger experimentat que sempre va ben documentat, a i més a més, durant este viatge, altres llibres d’aventures l’acompanyen.
- Jordi Canal-Soler sap escriure, transmet, contagia el que sent, de vegades el seu fred o patiment per la fatiga, altres l’alegria, com quan va d’autoestopista i troba qui el puja... o també ens fa sentir el goig després d’una bona conversa.
- És una realitat dir que l’autor sap comunicar literàriament. I, també és bon comunicador xerrant amb la gent, com bé ho demostren les seus intervencions radiofòniques viatgeres, o les seues conferències, que no en són poques. No és la primera vegada que dic que Jordi Canal-Soler sap escriure, ja ho vaig fer ressenyant el seu llibre on conta la seua odissea cap al Pol Nord, un trajecte envoltant de gel, de fred de solitud....
- Amb estil directe, descriptiu i subjectiu, són els ulls del viatger curiós els que ens guien, ulls que també complementen el que veuen tirant la mirada enrere i mostrant-nos fets històrics i personatges del passat que ajuden més a entendre.
- I així de la mà d’un gran viatger fem el que ell fa: entrem en mines, vegem com remunta el salmó pel riu, seguim els rastres dels ossos... de caribus, de balenes, de bous mesquers, de gossos de trineu... trobem serradors de boscos, coneguem als indis tingli, entrem a curiosos museus... coneixem ciutats vives i altres ja mortes que foren seu dels buscadors d’or que vingueren per estes terres.
- Jordi també ens mostra allò que no és bonic, com el riu ple de salmons morts i putrefactes o els problemes per l’escalfament global.
Podeu llegir la ressenya sencera
aquí.
Moltes gràcies, Mariló!
Gràcies a tu per les paraules amb les que encapçales el text... ara a per altre llibre, que jo llegiré encantada.
ResponderEliminar