3 nov 2008

Mor Jacques Piccard


















El passat dia 1 moria a Suïssa als 86 anys l’oceanògraf i enginyer Jacques Piccard, fill del també cèlebre enginyer Auguste Piccard (experimentador de globus aerostàtics i inspiració per al personatge del Professor Tornassol d’Hergé).

Jacques Piccard va néixer el 1922 a Brussel•les, on el seu pare era professor de física de la Universitat Lliure. Tot i haver començat a donar classes d’economia a la Universitat de Ginebra, Jacques Piccard va ajudar sempre a millorar els invents que ideava el seu pare, en particular la creació d’un aparell per a l’exploració submarina que utilitzés els mateixos principis que els globus aerostàtics que el pare Piccard ja coneixia.

Així va ser com pare i fill Piccard van inventar el Trieste, el primer batiscaf de la història, el 1954. Després de vendre’l a la marina dels Estats Units, el 1960 Jacques Piccard i el tinent Don Walsh van ser els primers i únics homes en baixar els 10.916 metres de la zona més profunda de tots els mars, a la Fossa de les Marianes, prop de Guam.

Després de l’èxit del Trieste, els Piccard també es van encarregar de la construcció, juntament amb l’empresa Grumman, del PX-15 Ben Franklin, un submergible que el 1969 va transportar sis científics (entre ells el mateix Jacques Piccard) des de Florida fins a Maine, a una profunditat de 300 metres sota l’aigua, seguint al llarg de 1444 milles el Corrent del Golf. L’experiment va poder analitzar patrons de temperatura de les aigües del corrent, i a la vegada estudiar la psicologia d’un confinament de 4 setmanes en un espai reduït en el que la NASA va jutjar com condicions similars dels astronautes en una càpsula espaial.

La nissaga dels Piccard, però, encara no ha acabat. Bertrand Piccard, fill de Jacques i nét d’Auguste, també ha contribuït a que el cognom de la família passi a la història. El març del 1999, juntament amb Brian Jones, va pilotar el globus que va fer la primera circumnavegació del planeta sense parades, en un vol que des de Suïssa els va portar al llarg de 45.755 quilòmetres i gairebé vint dies fins a Egipte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...