7 nov 2008
Drets humans al Nepal: el cas de Jitman Basnet
Peace Brigades International (PBI) és una organització no governamental creada al Canadà el 1981, reconeguda per les Nacions Unides i que té l’oficina central a Londres. El seu objectiu és la protecció de l’espai d’actuació dels defensors de drets humans que pateixen repressió pel seu treball no violent.
Mitjançant voluntaris, s’acompanya les persones o institucions amenaçades per tal que aquestes puguin continuar fent la seva feina. No es tracta de guardaespatlles, sinó de suport moral i psicològic per a evitar el compliment d’amenaces fetes sobre determinades personalitats.
Avui a Casa Àsia s’ha presentat la feina d’aquesta ONG en la figura d’un dels voluntaris que hi participa, Carles Fernández Torné, i la persona que protegeixen, l’advocat i periodista nepalès Jitman Basnet.
Basnet és Secretari General del Fòrum d’Advocats per als Drets Humans (LAFHUR) a Babarmahal, Kathmandú, i es troba dins del programa de protecció des de l’Agost del 2007, després que rebés amenaces de mort per a ell i la seva dona.
La inestabilitat política del Nepal durant els últims deu anys fa que aquest país sigui un dels cinc del món on PBI destina ajudes (els altres són Guatemala, Mèxic, Indonèsia i Mèxic). Són països que reben moltes ajudes dels Estats Units, Canadà o Europa (allà d’on provenen els voluntaris de PBI), i són els únics on aquests poden ser efectius. Com que moltes vegades les amenaces contra activistes dels drets humans vénen dels governs dels propis països o dels grups polítics opositors, el missatge de PBI és clar: “Aquest individu o organització es troba sota la nostra protecció. Si el toqueu rebreu les conseqüències en forma d’anul•lació de totes les ajudes que us enviem”. I de moment el missatge ha estat entès.
El 2002 Jitman Basnet va ser segrestat i retingut durant un dia pels aleshores maoistes rebels per haver fotografiat edificis destruïts. Dos anys més tard, va ser detingut per l’exèrcit Reial del Nepal (l’altra part de la guerra), i el van incomunicar i torturar durant deu mesos, després dels quals va ser alliberat. Després de deixar Kathmandu i refugiar-se a l’Índia durant un temps, va retornar al Nepal on va publicar el llibre “258 Dark Days”, on descrivia amb pèls i senyals tot el que li havia succeït, amb noms i cognoms, i on denunciava, amb noms i cognoms, diferents personatges que violaven sistemàticament els drets humans.
Arrel d’aquest llibre va començar a rebre amenaces de mort que el van fer contactar PBI per a poder continuar la seva feina com a advocat i periodista. Avui comença a Barcelona la seva gira per Europa per a donar a conèixer la situació dels drets humans al Nepal, una situació que no ha canviat gaire des que el Maig d’aquest any es va abolir la monarquia després de l’adveniment al poder dels Maoistes revolucionaris.
Segons paraules de Basnet, el 2008 hi ha hagut encara més víctimes de violacions dels drets humans que el 2007. Hi ha ja més de 3.000 persones desaparegudes, i el fet que encara es mantinguin per separat els dos exèrcits que havien estat en guerra fa pensar que tard o d’hora la guspira de la violència tornarà a saltar i encendre el foc del conflicte”.
Mentrestant, els voluntaris de PBI tenen una tasca difícil. Mantenir-se al costat d’homes valents com Basnet per tal que puguin treballar per a construir la pau que tant necessita el Nepal.
Per a més informació, consulteu la pàgina de PBI i la d’Advocacy Forum.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Jordi, ets genial; sempre ho has estat, ara demostres que... continues sent-ho. Gràcies, Jordi.
ResponderEliminarEsteve Pujol i Pons
M'encantarà obrir el teu blog i llegir-ne els continguts. Endavant!.
ResponderEliminarRosamaria Trèmols i Farreró