6 nov 2008

Michael Crichton, in memoriam

Fa uns dies escrivia en aquest blog sobre NEXT, l’últim llibre de Michael Crichton, que havia acabat de llegir. Ara he de tornar a escriure sobre l’autor per unes causes molt diferents. El passat dimarts dia 4 de novembre moria a Los Angeles, als 66 anys, en perdre una llarga batalla contra un càncer de pulmó.

Michael Crichton va ser l’inventor i màxim exponent del techno-thriller, una variant de la novel•la d’intriga amb alts components tecnològics. Nascut a Chicago el 1942, va estudiar medicina a Harvard, on va començar a escriure sota el pseudònim de John Lange i Jeffery Hudson. Aquestes primeres novel•les, ambientades en hospitals i dins el món de la medicina, les escrivia com a diversió i per a poder pagar-se els estudis. El 1969 va rebre el primer premi i indicació que podia dedicar-se a l’escriptura amb A case of need.

Aquests primers contactes amb la ciència van marcar el perfil de les seves futures novel•les, la majoria amb alguna trama relacionada amb últims avenços tecnològics o mèdics, de les quals les més conegudes són Parc Juràssic, L’Amenaça d’Andròmeda, Esfera i Congo, però també va entrar dins la novel•la històrica amb El Gran Robatori del Tren i Eaters of the Dead (El Guerrero Número 13). Si us sonen gran part d’aquests títols és més probable que sigui per les pel•lícules que se’n va fer. Crichton va estar sempre molt ben relacionat amb la gent de la televisió i de Hollywood. Dels 19 llibres que va publicar amb el seu nom, 12 han estat duts al cinema. Fins i tot va dirigir-ne un parell ell mateix, així com altres pel•lícules en què intervenia també com a guionista o com a productor. El gran reconeixement públic li va arribar amb la sèrie Urgencias, del qual en va ser el creador i productor executiu durant 14 anys i més de 300 episodis.

Aquest caràcter polifacètic li ha merescut el rècord de ser l’única persona que ha tingut al mateix temps un llibre, una pel•lícula i una sèrie de TV al rànking dels més venuts i més vistos. I possiblement és l’únic autor que té un dinosaure batejat en honor seu, el Crichtonsaurus bohlini.

Però amb més de 100 milions de còpies venudes, Michael Crichton serà recordat sobretot per la seva activitat d'escriptor. Com a supervendes, la seva visió crítica de la ciència i la tecnologia i la seva genial habilitat per a crear ritme i tensió el faran difícilment reemplaçable. S’espera que el 2009 aparegui l’última novel•la de manera pòstuma.

A partir d’aquí, l’únic que podrem fer els seus fans serà rellegir altre cop els llibres que ens va deixar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...