31 dic 2014

BARCELONA WORLD RACE: comença la volta al món

Si hi ha una manera de viatjar més antiga que l’«anar a peu» és fer-ho sobre l’aigua. Navegar va ser, des de la prehistòria, una de les maneres més efectives per a recórrer grans distàncies i descobrir nous horitzons i noves terres on habitar.
Amb el temps aquelles embarcacions s’han anat perfeccionant i s’han convertit en autèntics Fórmula 1 devoradors de milles, com és el cas de les vuit naus IMOCA 60 que avui a les 10h del matí iniciaran la volta al món davant del Port de Barcelona.
La Barcelona World Race és l’única regata nàutica que dóna la volta al món i té sortida i arribada en un port del Mediterrani.
 Des de Barcelona, les vuit embarcacions que competeixen per a tornar els primers, travessaran l’Estret de Gibraltar després de deixar el capriciós Mediterrani i, passant per Canàries i Cap Verd, baixaran prop de la costa sudamericana per a aprofitar l’anticicló de Santa Helena per a tallar prop del Cap de Bona Esperança, rodejar l’Antàrtida i enfilar de nou per l’Atlàntic després de deixar el Cap d’Hornos a babord.
Les severes condicions amb la que es trobaran i la llargada de la prova fa que sigui una de les proves més dures, però a la vegada, és també un banc de proves tant per a assajar nous materials (per exemple tot el casc és fet de fibra de carboni, que li dóna més resistència i molt menys pes), com noves formes d’alimentació (els regatistes catalans s’enduran plats liofilitzats del Celler de Can Roca) com formes de generació d’energies alternatives (després de provar l’eòlica i la solar, tots els vaixells porten uns generadors hidrodinàmics que alimenten tant els aparells electrònics de posicionament com els de seguretat).
La cursa també tindrà un vessant d’exploració científica gràcies a l’ús de les naus i les naus durant el viatge. El “One Planet, One Ocean” disposarà d’un sensor de salinitat que en tot moment estarà prenent mesures per a controlar la variabilitat segons la posició. Fletar un vaixell per a fer aquest control seria caríssim per als científics, així que aprofitar-ne un que fa la volta al món prop de l’Antàrtida és l’excusa perfecta per a obtenir dades gratuïtes que ens han de permetre entendre molt millor la composició dels mars i com afecta a la climatologia. Cadascun dels vaixells participants porta també una balisa Argos de 22 kg que deixaran caure al mar entre el Cap de Bona Esperança i les illes Kerguelen. Aquesta és un tipus de boia sonda que fa mostrejos en profunditat de les característiques de l’aigua i els corrents marins i envia la informació via satèl·lit durant sis mesos, i ajudarà als científics a entendre molt millor aquesta zona de l’Oceà Índic a tocar de l’Antàrtic. Aquest vaixell també farà un seguiment de la concentració de microplàstics en superfície.
A la vegada, tots els tripulants aniran fent fotografies de l’aigua marina per sota el casc i el color permetrà conèixer el grau de contaminació de les aigües (Projecte Citclops).
Aquesta vessant científica de la regata és la que dóna encara més valor a una aventura nàutica que comença avui i no acabarà fins que les embarcacions retornin a Barcelona, es calcula que d’aquí a uns tres mesos.
Mentrestant, a la carpa instal·lada just davant del monument a Colom al Port de Barcelona, cada dia es contactarà amb un parell d’embarcacions per a poder conèixer en TV via satèl·lit, com està evolucionant la regata.

Les noves tecnologies ens poden fer gaudir d’una cursa al voltant del món com si l’estiguéssim realitzant nosaltres: a la web de la cursa (www.barcelonaworldrace.org) hi ha tota la informació i fins i tot una aplicació per a seguir-la en directe al mòbil. I si això no és suficient per a sentir-nos mariners, sempre podrem pujar en una barca, encara que siguin “Las Golondrinas” del Port, i imaginar-nos que posem proa al Sud. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...