28 sept 2011

192 anys del naixement de Narcís Monturiol


Avui es compleixen 192 anys del naixement d’un dels catalans més il·lustres i avançats al seu temps. El 28 de setembre del 1819 naixia a Figueres Narcís Monturiol i Estarriol, l’inventor del primer submarí tripulat amb motor de combustió. I per a celebrar l’efemèride, Google l’ha homenatjat en la seva web catalana amb un doodle especial.
Després d’una llicenciatura en dret, un alt activisme polític en el Partit Republicà i una trajectòria laboral molt variada entre les quals edità diferents publicacions, Monturiol es dedicà a la ciència i l’enginyeria amb un objectiu: millorar la vida dels homes.
Refugiat a Cadaqués a causa de les seves activitats polítiques (1855), on es guanyà la vida com a pintor, observà la difícil i perillosa feina dels recol•lectors de corall. Això el va portar a reflexionar sobre les possibilitats de la navegació submarina i, quan tornà a Barcelona, el setembre de 1857 organitzà, amb amics empordanesos, la primera societat comercial de l'estat espanyol dedicada a l'explotació d'aquest tipus de navegació amb el nom de Monturiol, Font, Altadill y Cía., dotada amb un capital de 10.000pessetes.
El 1858 presentà el seu projecte en un opuscle titulat El Ictíneo o barco-pez. El seu primer submarí, l'Ictíneo I, va ser avarat al port de Barcelona el 28 de juny de 1859. El primer viatge tingué lloc el 23 de setembre d'aquell any, al mateix port de Barcelona. Davant d’un públic molt nombrós, entre el qual hi havia accionistes, autoritats de la Marina i la premsa, va aconseguir fer navegar el vaixell completament submergit durant dues hores i vint minuts, i fer-lo tornar a la superfície. D'altres proves posteriors encara van tenir més repercussió i el govern d'Isabel II es va veure forçat a prometre ajuda, que mai no va arribar, i de fet va introduir tota mena de dificultats tot i el suport de personalitats tan prestigioses com Josep de Letamendi. Amb el capital obtingut va constituir l'empresa "La Navegación Submarina" amb l'objectiu de desenvolupar l'Ictíneo II, que va atreure un cert interès de les altes instàncies militars. Aquest nou submarí, que estava dotat d'un sistema de propulsió sense aire, va ser avarat al port de Barcelona el 2 d'octubre de 1864. Tot i aquests èxits, el 1867 la seva companyia va fer fallida i, davant la manca de suport, Monturiol va decidir desmantellar el submarí i abandonar el projecte. El 1869 va escriure el primer tractat de navegació submarina de la història, amb el títol d'Ensayo sobre el arte de navegar por debajo del agua (imprès el 1891), que es va convertir en referent per a l’evolució dels submarins posteriors.
Va morir el 1885, arruïnat i completament oblidat, a Sant Martí de Provençals.
El reconeixement per la seva labor científica i humanitària li vindrien després amb monuments, biografies, exposicions i fins i tot una pel·lícula. El 1972 les seves restes foren traslladades a Figueres i inhumades a la secció de personalitats il·lustres del cementiri municipal.
Una empresa catalana està construint l’Ictineu 3, un submarí tripulat que continua el llegat de Monturiol, i ara, al cap de 192 anys, fins i tot un altre precursor de la tecnologia com és Google s’afegeix a l’homenatge.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...