31 dic 2008

L'Home dels Nassos

Avui és l’últim dia de l’any, 31 de Desembre: Sant Silvestre, o més conegut com el dia de l’Home dels Nassos.

Aquest és un ésser mitològic i fantàstic que té tants dies com té l’any, i només surt a passejar al carrer l’últim dia de l’any. Els nens i els babaus pensen que passejant per Barcelona podran trobar-se amb un home amb 365 nassos, però el compte és al revés, i l’Home dels Nassos té a la cara tants nassos com dies li queden a l’any. I el dia 31 de Desembre només li queda un any a la cara.

L’Home dels Nassos, per tant, queda molt ben camuflat entre la multitud de gent que també té un sol nas. Un tret distintiu pot ser que la nàpia és enorme i que no para de mocar-se, però en molts ciutadans de Barcelona es donen les mateixes característiques, de manera que pot ser difícil d'identificar-lo.

Al segle XIX, es realitzava una parada o rua per Barcelona, fent arribar el personatge per mar, rebent-lo a Pla de Palau on seia al migdia mocant-se amb un gran mocador.
Actualment, diverses entitats i associacions ciutadanes també s’han afegit a recordar aquest il•lustre personatge de la nostra mitologia i el fan rondar pels carrers en forma de capgros de cartró, que permet representar molt més gràficament el seu enorme membre olfactiu.

Segons el folclorista Joan Amades, l’Home dels Nassos seria una evolució del déu Janus, el déu romà de les dues cares (una de jove i una de vella) que en aquesta època de l’any, representaria el pas d’un any vell a un any jove per a començar. El mateix mes de Gener deu el seu nom a aquest déu. L’home dels nassos també podria ser una degeneració d’un personatge mític que simbolitzava l’any. Aquest ésser havia estat representat per un arbre, l’Arbre dels Nassos, a la soca del qual viu l’home dels nassos, que aquest dia es vesteix tot ell de fulles de dotze arbres diferents i de quatre colors i es dirigeix cap a Catalunya.

O sigui que si aneu pel carrer i veieu un home amb una enorme nàpia que no para de mocar-se, aneu amb compte, perquè potser us trobeu davant el famós Home dels Nassos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...