Quan Facund Bacardí i Massó va abandonar el 1830 la seva Sitges natal per a llençar-se a l'aventura de les amèriques, poc es podia imaginar que el seu cognom acabaria sent una de les marques més conegudes del món.
Després d'unes quantes vicissituds a Santiago de Cuba Facund Bacardí comprà una antiga destil·leria de rom i hi aplicà el procés que s'havia inventat per a obtenir un rom refinat lluny de l'aiguardent que es feia fins aleshores: Bacardí va passar a l'esfera internacional.
Des d'aleshores el nom de la marca no ha parat de créixer i tot i que la Revolució Cubana va canviar l'ubicació de la destil·leria de Cuba a Puerto Rico, el mètode d'elaboració segueix sent similar i l'empresa continua sent privada.
Des del 2012 a Sitges l'espai del Mercat Vell és ocupat per Casa Bacardí, un espai cultural i de lleure que repassa la trajectòria del rom Bacardí i a la vegada convida a preparar-se un còctel i prendre'l a la fresca de la terrassa.
Les visites es fan per torns i acompanyats d'un "brand ambassador", un expert en la història de la marca i el procés d'elaboració i cata de la beguda.
En una primera sala s'hi explica la història dels americanos que van anar a fer fortuna a Amèrica, i el procés de fundació de la marca Bacardí el 1862 i l'evolució de la marca fins a l'actualitat. És el moment de fer-se una fotografia amb el fons de l'antiga fàbrica de Santiago de Cuba davant d'una rèplica en petit del monument a Facund Bacardí que s'exhibeix al Passeig Marítim de la vila des de 2009. L'escultor va ser Lorenzo Quinn.
Una curiositat sobre la fàbrica Bacardí: tothom coneix la història del ratpenat que habitava la bodega on es guardava el rom, però poca gent coneix la història del coco. El 1862, coincidint amb la fundació de la companyia, el fill de Facund va plantar un cocoter davnat la nova destil·leria. El coco va sobreviure incendis, terratrèmols, huracans,... Però el 1959 es va començar a pansir i va acabar morint a la vegada que la Revolució Cubana triomfava. La família Bacardí va haver d'exiliar-se aleshores, coincidint amb la mort del cocoter, per la qual cosa la Profecia del Coco fa que, a tota nova instal·lació de Bacardí s'hi planti un cocoter. Aquí a Casa Bacardí encara l'han de plantar...
En una segona sala s'hi explica el procés d'elaboració del rom. Un trapiche de fusta ensenya com es premsava la canya de sucre, i un alambí de coure com es destil·lava l'alcohol per a ser passat després per diferents filtres.
El brand ambassador explica el procés, massa ràpid com per a fer-se una idea exacta, i tendenciosament procliu a explicar algunes fases com a úniques de la marca quan en realitat són generals a tota beguda destil·lada, però suficient per a imaginar-se l'avenç tecnològic que representà l'aportació de Bacardí.
L'última sala és una barra de bar circular on seuen els visitants per a veure primer l'elaboració d'un còctel per un expert i practicar després amb els mateixos ingredients.
El Mojito Bacardí original es fa amb:
·6 cl de Rom Bacardí Superior
·Mitja llima tallada en 4 trossos
·Gel picat
·2 cullerades plenes de sucre blanc (10 g)
·8 fulles de menta fresca
·9 cl de soda
Preparació:
·Introduir en un got Collins mitja llima tallada en 4 trossos.
·Afegir la menta fresca, les 2 cullerades de sucre i picar bé amb el mall sense trencar les fulles.
·Omplir 3/4 parts del got amb gel picat.
·Tirar-hi el Rom Bacardí Superior i barrejar bé amb la cullera de remoure.
·Afegir més gel picat i complementar amb la soda fins a omplir el got.
·Addicionalment, es pot decorar el còctel amb dues palletes a la vora del got i una branqueta de menta.
Més informació a:
www.casabacardi.es
No hay comentarios:
Publicar un comentario