14 nov 2012

APUNTS DE VIATGE: Dracs de Komodo a INDONÈSIA


Torna l'APUNTS DE VIATGE, segona temporada!

A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a veure els dragons de Komodo a INDONÈSIA. Ens hi acompanyes?  


L'illa de Komodo és una de les més de 17.500 illes que conformen l'arxipèlag d'INDONÈSIA. Juntament amb l'illa de Rinca i una vintena d'illes més petites, des del 1980 formen part del Parc Nacional de Komodo, situat entre les illes de Sumbawa i Flores.
Són illes molt seques, de poca vegetació i terreny agreste, d'alts cims i penya-segats i profundes valls, on viuen poc més de 4.000 persones juntament amb búfals, cérvols i macacs. Però l'habitant més il·lustre d'aquest Parc és, sens subte, el Drac de Komodo.
En realitat el Varanus komodoensis no és un drac, sinó un varà, i com a tal té un cap estret al final d'un llarg coll, unes urpes afilades, llengua bífida i potes robustes. Pot enlairar-se sobre les dues potes posteriors per a atacar a les seves preses. Perquè el drac de Komodo és l'únic carnívor de l'illa i s'alimenta dels cérvols i búfals que hi viuen. Les seves dents són afilades, però l'arma de què disposen és la seva pròpia saliva, plena de bacteris capaços d'infectar la mossegada, de manera que les víctimes del drac de Komodo acaben sucumbint a una septicèmia general uns dies després de ser atacades.
Fins el 1910 no es van estudiar els primers exemplars de Komodo. Fins aleshores, havien alimentat les llegendes amb fàbules de monstres irreals. Però encara que ja no siguin llegenda, sinó reals, els dracs de Komodo atrauen ara més que mai, l'atracció turística. Rinca i Komodo són els principals punts de visita, amb rutes pel bosc per a veure els dracs. Solen estar descansant al sol, escalfant la seva sang per a poder-se moure. Poden visitar-se els punts de posta de les femelles, que segueixen vigilant durant uns mesos els seus ous un cop postos. Sempre cal anar acompanyat d'un guia local que, amb l'ajuda d'un bastó, pot fer fora els varans més curiosos. 
I és que no són cosa de riure. poden arribar a fer fins a 3 metres de llargada i pesar més de 70 quilos. I el seu olfacte és tan bo que poden distingir fins i tot les dones amb menstruació.
Cal anar amb compte doncs. Semblen lents i inofensius, però són animals perillosos...

Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM.
Per a més informació: www.jordicanal.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...