11 jul 2012

APUNTS DE VIATGE: Ólavsøka a les Illes FÈROE

A l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a fer un passeig per les illes FÈROE, al mig de l'Atlàntic Nord. Ens hi acompanyes?  
Tórshavn, Faroe Islands, © Jordi Canal-Soler
L'arxipèlag de les Fèroe són un conjunt de 18 illes pertanyents al regne de Dinamarca però que disposen d'una autonomia molt elevada, amb una bandera, llengua i cultura diferents a les de la mare pàtria. El seu nom en feroès, Føroyar, significa "Illes d'ovelles", un nom molt encertat per a unes illes que viuen, per una banda, de la llana de les seves ovelles i, per altra, de la pesca.
El poble originari és descendent dels antics víkings que a l'edat mitjana van poblar aquestes illes a mig camí entre Noruega, Islàndia i el nord d'Escòcia, i encara en mantenen la llengua, molt similar a l'islandès i amb la qual encara poden entendre les antigues sagues nòrdiques del segle XI.
Mykines, Faroe Islands, © Jordi Canal-Soler
Les tradicions encara es mantenen fortament arrelades a la societat feroesa, i en concret es traslladen a la vestimenta, que exhibeixen tots els feroesos durant la festa nacional, l'Ólavsøka, el 29 de juliol, quan es rememora la mort de Sant Olaf. Durant uns dies, els habitants de les Fèroe passegen amb els seus vestits tradicionals: una jaqueta oberta amb botons metàl·lics, camisa i armilla, uns pantalons de mig camal amb mitges, sabates de sivella i tocats amb una espècie de barretina. Per a les dones: llargues faldilles i xals de colors. Serveis religiosos, visites al parlament, cants corals, regates de barques de rems i curses de cavalls amenitzen el dia.
Faroe Islands, © Jordi Canal-Soler
A les paradetes de menjar del carrer, es pot degustar la cervesa feroesa (Bjór) i provar l'skerpikjøt (ovella assecada al vent, com si fos un pernil salat) i el grind og spik (carn de balena pilot). 
Viatjant per les illes, travessant els ponts que uneixen i travessen fiords, o els túnels d'un sol carril que travessen les muntanyes, podrem admirar paisatges d'una força increïble, on la terra resisteix l'embat de les grans ones del mar del Nord. 

Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM.
Per a més informació: www.jordicanal.com www.visitfaroeislands.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...