27 jul 2019

LLIBRES PER A VIATJAR a CLUB DANTE de RADIO 4

Fa un parell de setmanes vaig tornar al programa CLUB DANTE, el programa de llibres de RÀDIO 4 presentat per David Martí, on vam parlar de Llibres per a viatjar. Va ser un programa monogràfic en el que el David em va entrevistar sobre les meves raons de viatjar, la meva trajectòria com a viatger i escriptor de viatges i una mica també vam poder parlar d'alguns dels llibres que he publicat, i especialment de l'últim, JOYAS CULTURALES EUROPEAS
A la segona part del programa ens vam centrar en la proposta d'alguns llibres que he llegit últimament i que m'han servit per a viatjar a través de les paraules d'escriptors i escriptores que van explorar una regió o història concreta, i que poden ser una molt bona lectura d'estiu:

 • POR LOS MARES DEL SUR CON JACK LONDON (Martin Johnson, Ediciones del Viento, 2016) Quan Jack London i la seva dona Charmain van decidir fer-se a la mar per a navegar pel Pacífic el 1907 es van endur una tripulació de la qual formava part un jove Martin Johnson que, després de viure les aventures d'una singladura plena d'incidents amb visites a illes plenes de caníbals per Fiji, Vanuatu, Hawaii, Samoa i Tonga, va acabar a Austràlia amb London en un hospital. Martin Johnson després es va convertir (juntament amb la seva dona Osa) en un dels primers documentalistes de la història.   
 • PARADISOS OCEÀNICS (Aurora Bertrana, Editorial :rata_, 2017) L'autora, filla de Prudenci Bertrana, violoncelista i periodista, va estar vivint a la Polinèsia Francesa de 1926 a 1929 i en aquest llibre, que es va convertir en un èxit de vendes quan es va publicar el 1930. La manera fresca de descriure la vida a les illes, l'exotisme que en desprèn i el relat d'un món que començava a perdre's amb l'arribada del colonialisme francès converteixen el llibre en una guia per a conèixer les Illes de la Societat quan encara eren verges de turisme.    
 • VOSS (Patrick White, Editorial Impedimenta, 2018) Aquest relat ficitici de l'exploració d'Austràlia es basa en la figura de l'explorador Ludwig Leichhardt, un alemany que a la meitat del segle XIX va arribar al continent austral i que va aconseguir alguna proesa geogràfica abans de desaparèixer misteriosament al desert australià. Patrick White va aconseguir amb aquesta novel·la el Premi Nobel de Literatura de 1973, amb una història d'amor metafísic entre el protagonista i Laura Trevelyan, la neboda del promotor de l'expedició, una relació amorosa que travessava fronteres i estrats socials. La magnífica traducció és a càrrec de Raquel Vicedo.    
 • TRAS LOS PASOS DE LIVINGSTONE (Xavier Moret, Editorial Península, 2019) L'últim llibre de Xavier Moret, incansable viatger i escriptor, segueix l'estela d'exploradors com Livingstone, Burton, Speke, Baker i Stanley per l'Àfrica Central i Oriental, descrivint Kenya, Tanzània, Uganda i el Congo actuals i comparant-los amb la realitat del temps d'aquells grans exploradors. 
 • LA VUELTA AL MUNDO DEL REY ZIBELINE (Jean-Christophe Rufin, Editorial Armaenia, 2018) La historia de l'explorador polonès August Benyovszky va ser de novel·la, i ha estat l'escriptor francès Jean-Christophe Rufin (guanyador del premi Goncourt de 2001) l'encarregat d'escriure-la. Basant-se (de vegades molt lleugerament) en la vida d'aquest soldat, presoner, navegant i explorador, traça la història d'un home (i de la dona que l'acompanya) capaç de creuar tot Sibèria, escapar-se de Kamxatka, liderar una expedició fins a l'Àfrica i convertir-se en rei de Madagascar. Una novel·la fresca i emocionant que explora les contradiccions dels homes.  
 • ANIMALES INVISIBLES (Gabi Martínez, Nórdica Libros, 2019) El genial escriptor Gabi Martínez ens porta per Àfrica, Austràlia, l'Himàlaia, Nova Zelanda, Corea i Veneçuela seguint la pista d'alguns animals invisibles, difícils de veure per ser tímids, llegendaris o extingits. Amb cada animal descobrirem no només el símbol d'una zona geogràfica, sinó també la relació que la gent local té amb aquest animal i com s'ha forjat un imaginari col·lectiu que segueix present al voltant del bec d'esclop, la gran barrera de corall, el ieti, el moa, el tigre i el tapir. Una aventura literària per a descobrir no només aquests animals sinó també els paisatges i gent que els envolten.    
 • DIARIO ÁRTICO (Josephine D. Peary, Editorial La Línea del Horizonte, 2019) El explorador Robert E. Peary es recordado por haber sido el primer hombre en llegar al Polo Norte, en 1909. En realidad, se quedó corto de unas cuantas decenas de kilómetros, y llegó gracias a la ayuda de sus cuatro guías inuit y su compañero afroamericano Matthew Henson. Pero otra de las ayudas que tuvo a lo largo de toda su carrera fue la de su mujer Josephine, que le acompañó en alguna de sus expediciones. En este libro Josephine D. Peary relata sus propias aventuras durante el invierno de 1891 que pasó en Groenlandia esperando a su marido y documenta la vida de los inuit, sus hábitos y cultura, en un documento etnográfico muy ameno que sirvió a la directora Isabel Coixet como inspiración para su película Nadie quiere la noche.   
 • ELS ÀRABS DEL MAR (Jordi Esteva, Brau Edicions, 2008) L'oceà índic és el nexe comú d'un parell de viatges que l'autor fa perseguint un somni d'infància forjat al voltant de les aventures de Simad. Des del Iemen i Oman, des de Sudan a Socotra i fins a les costes del sultanat de Zanzíbar, Jordi Esteva connecta els dos viatges (de 1977 i 2002) per a veure com han variat aquests llocs després de 25 anys i respecte fa segles, quan mercaders com Simbad solcaven les seves aigües comerciant per un món ara perdut en la globalitat. Aquest llibres està considerat com una de les obres mestres de la narrativa de viatge dels últims temps.
 • EL PEOR VIAJE DEL MUNDO (Apsley Cherry-Garrard, Editorial Zeta, 2009) Quan el capità Robert Falcon Scott va liderar l'expedició britànica de 1910 a 1913 al Pol Sud, el fracàs davant la cursa contra Roald Amundsen (que hi va arribar un mes abans) i la mort de part de l'equip britànic, van convertir aquella travessa en una de les tragèdies més grans de la història polar. A la mateixa expedició hi va participar Apsley Cherry-Garrard, que descriu en aquest llibre uns paisatges i unes condicions que es convertiren aviat en un infern glaçat. El viatge que va fer ell i uns companys per a agafar uns ous de pingüí emperador es van convertir en una odissea pel gel que ha quedat inscrit en algunes de les millors pàgines de la literatura polar. Una lectura sens dubte fresca i excitant. 
 • HUELLAS NEGRAS (Diego Cobo, Editorial La Línea del Horizonte, 2018) El periodista Diego Cobo ens presenta en aquest llibre (escrit amb la beca Michael Jacobs de 2017 de crònica viatgera) un viatge a les arrels i conseqüències de l'esclavitud negra. Ple de testimonis i històries reals, l'autor ens trasllada al cor del sud dels Estats Units, Jamaica, Gàmbia, Colòmbia i Cuba per a descriure l'actualitat de la diàspora negra tot preguntant-se per la identitat i la memòria d'aquells descendents d'esclaus africans. Una lectura necessària per a entendre el racisme actual que encara permea en la nostra societat.  
 • JAPÓN INEXPLORADO (Isabella Bird, Editorial La Línea del Horizonte, 2018) Quan el Japó encara era un món tancat als estrangers, Isabella Bird, la primera exploradora anglesa en ser admesa a la Royal Geographical Society, va travessar tot el nord del país descrivint la vidarural dels ainús de Hokkaido. Aguantant mal menjar, perills del camí, puces, bandits i molt poca intimitat, la viatgera ens descriu un Japó d'un encant que, avui en dia, només es manté a les zones rurals. Una lectura imprescindible per a comparar amb un viatge al Japó actual.     
Podeu escoltar l'àudio del programa aquí: RNE_CLUBDANTE_LlibresperViatjar.mp3

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...