10 feb 2015

Poblat ibèric de Sant Sebastià

Des del segle VI a.C. al segle I d.C., un grup d’íbers Indigets van triar un dels llocs més bells de la Costa Brava, la muntanya de Sant Sebastià a Palafrugell, per a viure-hi i construir-hi un poblat. Des d’aleshores, el pas dels grecs i romans i del temps va anar fent que abandonessin el cim de la muntanya a la que s’havien acostumat en favor de la plana i la costa propera. Així van néixer Llafranc i Palafrugell, els pobles més propers.
Amb el temps, allà a prop hi construirien una torre de guaita per a vigilar la presència de pirates berberiscos al segle XV, una ermita i fins i tot, el 1857, un far per a advertir als vaixells de la proximitat de la costa. Actualment conformen el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.
No seria fins a finals dels 1950s que Joan Badia i Homs i diversos companys no descobririen les restes del poblat. En van delimitar l’extensió i en van fer els primers estudis, però les primeres excavacions del poblat serien entre 1984 i 1987. Des d’aleshores s’hi excava amb regularitat.
Algunes de les estructures estan protegides amb pedra volcànica o tornades a enterrar per a evitar-ne la degradació, però una sèrie de cartells informatius i les delimitacions del terreny permeten fer-se una molt bona idea de com era el poblat.
Hi podem veure unes quantes cases de dues habitacions i plantes separades, de les quals han quedat els fonaments de pedra sobre els que s’erigien les parets de tovots i els sostres de canyes. També hi ha les restes d’un forn de fundició de metall i un total de 29 sitges excavades al terra, algunes de quatre o cinc metres de profunditat, on podien emmagatzemar el gra per a l’hivern.
Moltes vegades en un jaciment arqueològic es fa complicat entendre com era la vida d’aquells homes i dones que van viure-hi fa tant de temps, però al Poblat Ibèric de Sant Sebastià de la Guarda els cartells i l’estat de les restes ajuden a fer-ho més senzill. Veient les vistes del mar des del penya-segat i de la plana cap a Palafrugell, és possible fins i tot que els comencem a envejar...  

Aquest poblat no forma part de la Ruta dels Íbers del Museu d’Arqueologia de Catalunya, però se’n pot conèixer més al Museudel Suro de Palafrugell

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...