12 dic 2012

APUNTS DE VIATGE: El penyó de GIBRALTARA l'APUNTS DE VIATGE de l'INCOOLTURA d'avui anirem a visitar el penyó més conegut del món: GIBRALTAREns hi acompanyes?
Gibraltar
L'actual GIBRALTAR s'alça al penyó que històricament els grecs van descriure com una de les dues columnes d'Hèrcules que marcaven el final de la navegació segura: Non Terrae Plus Ultra. L’altra columna no se sap si és el Monte Hacho (antigament Mons Abila) a Ceuta o el Djebel Musa al MarrocEl nom de GIBRALTAR ve de Djebel Tariq (muntanya de Tariq) en honor del general islàmic Tariq ibn Ziyad, que hi va desembarcar el 711 per a començar la conquesta d'Espanya. Els musulmans hi van construir una ciutat el 1159. Durant l’edat mitjana els castellans la van intentar conquerir el 1309 i finalment ho van aconseguir el 1462. El 1540, però, va ser saquejada pel pirata turc Barbarossa.
GibraltarEl 1704 la península va ser conquerida pels anglesos durant la Guerra de Successió Espanyola en nom de l’Arxiduc Carles d’Àustria.  Entre els expedicionaris s'hi trobava un batalló de catalans que va desembarcar a Catalan Bay, que encara avui dia duu aquest nom en reconeixement a aquell batalló. El 1713 pel Tractat d’Utrecht Espanya cedia el penyal al Regne Unit, i des d'aleshores que Espanya ha anat reclamant insistentment la devolució d'aquest punt tan estratègic (infructuosament, ja que el 2002 un referèndum local va donar que el 99% de la població rebutjava un co-govern amb Espanya).  

De les activitats a realitzar en una visita a GIBRALTAR, cal destacar-ne:
-Les mones de Gibraltar (Macaca sylvanus): macacs de barbaria. És l’únic mico d’Europa, i hi ha una colònia d'uns 300 animals. Diuen que Churchill el 1942 va fer portar micos del Marroc i Argèlia per a reforçar la població (que s’havia quedat en set exemplars) perquè segons una llegenda, mentre quedessin micos, Gibraltar continuaria sent britànic.
-Coves: Gibraltar és ple de coves naturals (més de 150) i túnels excavats per a protegir el penyó, com si fos un immens búnquer. La Cova de St. Michael, la més gran, es va preparar per a servir com a hospital durant la Segona Guerra Mundial, tot i que no es va acabar utilitzant, i ara serveix com a sala de concerts.
-Great Siege Tunnels: Es van construir durant el catorzè i final setge a Gibraltar, del 1179 a 1783. Va servir per a col·locar un canó en un punt estratègic, i durant la Segona Guerra Mundial es van ampliar els túnels per a poder encabir 16.000 homes amb armes, menjar i aigua per un any de setge.
-El castell moro: se'n veu encara la torre de l’homenatge, i és l’antiga kasbah de la ciutat. Data del segle XIV, construït pels musulmans.
Actualment, GIBRALTAR té encara més atractius que el fan un destí turístic clau al mediterrani.


Per a més informació: www.jordicanal.com 
Podeu escoltar el programa de ràdio a COOLTURAFM o prement sobre el link d'àudio: INCOOLTURA_GIBRALTAR.mp3  

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...