12 feb 2009

Darwin i Lincoln. 200 anys.

El 12 de Febrer del 1809, avui fa exactament dos cents anys, van néixer, un a cada banda de l’Atlàntic, dos personatges que passarien a la història. Charles Darwin ho va fer a Shrewsbury, Anglaterra, a la casa familiar de la família i Abraham Lincoln ho va fer en una petita cabana de troncs de Kentucky. Dos cents anys després, la coincidència en el natalici ha fet que els historiadors es comencin a preguntar qui dels dos va deixar més petja en la història humana.
En vida, els dos van ser dels personatges més coneguts de la societat i dels seus àmbits. Un cop morts, el seu llegat i les seves aportacions van passar a considerar-se avenços importantíssims per a la humanitat.

L’Any Darwin i l’Any Lincoln han aportat nombrosa bibliografia que ens permet entrar en detall en el coneixement de les vides de dos personatges tan insignes, però entre els abundants volums que inunden les llibreries referents als dos homes, n’hi ha un parell que destaquen per estudiar-los en paral•lel, presentant unes similituds que van més enllà de la coincidència en el natalici.

Més enllà del fet que els dos van ser grans homes del seu temps (o de tots els temps), i que tant el científic com el polític van engegar dues grans revolucions que van canviar el món, el rerefons de les seves pròpies vides també tenen una sèrie de coincidències sorprenents que llibres com Rebel Giants de l’historiador David R. Contosta i Angels and Ages de l’escriptor Adam Gopnik descriuen amb detall.

Havent nascut al mateix dia, els dos comparteixen carta astrològica. Com a Aquaris, els dos haurien de ser tossuts, visionaris, tolerants, d’esperit lliure, rebels i amb un punt de genialitat. En aquest cas l’astrologia funciona, oi?

Els dos van perdre la mare quan eren molt joves (Darwin als vuit anys i Lincoln als nou). Els dos van patir de depressions i malalties, van tenir dubtes religiosos, van mantenir relacions tenses amb els respectius pares, van perdre fills joves, van passar els primers anys de la seva vida fent-se una carrera i no els va arribar l’èxit fins a la cinquantena: Darwin va publicar L’Origen de les Espècies als cinquanta anys, i Lincoln va esdevenir el setzè President dels Estats Units als cinquanta-un anys.

La coincidència més important, però, és que ells dos van canviar el món. Lincoln va abolir l’esclavitud i va posar les bases pe tal que anys més tard els Estats Units poguessin arribar a ser el país més poderós del planeta. Darwin va revolucionar la ciència i la filosofia explicant les conseqüències de l’evolució i modificant per sempre més la visió de l’home sobre ell mateix.

Cadascun dels dos homes va ser per si sol brillant. Junts, van formar un tàndem històric que, tot i no conèixe’s personalment, va ser capaç de canviar el món.

1 comentario:

  1. Excel·lent article, Jordi!
    Deixa'm fer-te una pregunat coma biòleg?
    Hi ha qui diu que l'espècies humana, enlloc d'evolucionar, ara està degenerant degut a l'ús i abús indiscriminat de medicaments que permeten als individus més febles (que fort sona això que estic dient, oi?) sobreviure gràcies a la societat que en té cura podent-se reproduir sense cap problema.
    A la Natura ja haguessin desaparegut.
    I si a això hi sumem el consumd edrogues i altres substàncies... hi ha qui diu que els gens de l'ésser humà estan degradant-se i que podrien comportar a al llarga la seva extinció per manca d'adaptació al medi que l'home està entestat en transformar sempre... ¿?
    Què te'n sembla?

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...