17 jul 2008

Indy 4: Nuking the Fridge

Fins el maig passat, Jumping the Shark era l’expressió que s’utilitzava a Amèrica per a designar el moment en una sèrie de televisió en què la situació és tan ridículament impossible que la credibilitat dels subsegüents episodis queda disminuïda, i marca així un punt d’inflexió en el seguiment per part del públic. La frase fa referència a l’episodi de la sèrie Happy Days, on un dels protagonistes, Fonzie, literalment salta amb esquís aquàtics un tancat amb un tauró a dins.

La frase s’havia anat utilitzant indistintament per a sèries de televisió i pel•lícules, però des d’aquest mes de maig, amb l’aparició de l’última entrega de la tetralogia d’Indiana Jones, la nova expressió és Nuking the Fridge.

La frase es podria traduir com Nuclearitzant la Nevera (si nuclearitzar ho entenem com destruir amb una bomba nuclear), i defineix el moment en què Indiana Jones es troba en un poble de cases plenes de maniquins preparat per a ser destruït amb una bomba atòmica en un desert on l’exèrcit dels Estats Units està provant els efectes de la bomba nuclear. Sense temps per a poder-se escapar, no se li acut res més que treure tot el contingut d’una nevera (amb un recobriment interior de plom), i ficar-s’hi a dins.

L’escena és tan increïblement ridícula, una fantasmada tan immensa, que fins i tot l’audiència americana se’n van adonar. No només era increïble que Harrison Ford sortís de la nevera amb només quatre contusions després que aquesta volés per sobre el cel del desert durant uns quants quilòmetres, sinó encara més increïble que el plom del recobriment de la nevera no se li hagués fos a sobre (el plom fon a 327ºC).

El moment marca el punt de finalització de qualsevol posterior credibilitat del film. A partir d’aquí la pel•lícula passa a ser de ciència-ficció, amb salts de fins a tres cascades que arribarien a matar fins i tot un peix, i alienígenes sortits directament d’Encontres a la Tercera Fase.

En fi, que com que la resta de la pel•lícula també és força fantasma, fins i tot per als fans de la sèrie que no ens havíem sorprès encara de les maneres que té Indiana Jones d’escapar-se dels moments difícils a les altres entregues, Indiana Jones i el Regne de la Calavera de Cristall es mereix ben bé figurar als anals de la història del cinema com la pel•lícula que va originar l’ara ben coneguda frase: Nuking the Fridge.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...